Изследователи от Университета в Регенсбург, Германия, разширяват своите проучвания за произхода на Вселената с помощта на новия суперкомпютър Fujitsu PRIMEHPC FX700, базиран на процесор Fujitsu A64FX ARM, предава technews.bg.

Университетският проект QPACE4 (QCD Parallel Computing Engine 4) вече може да достигне до нови познания, използвайки суперкомпютър с технология, разработена от Fujitsu за Fugaku, наскоро обявен за най-бързата изчислителна машина в света в класацията TOP500.

Инсталирането на QPACE4 прави Университета в Регенсбург първия потребител в Европа на Fujitsu PRIMEHPC FX700 с процесори A64FX. Те са съвместими с Armv8.2-A SVE, новата "instruction set" архитектура за високопроизводителни сървъри, които са особено енергийно-ефективни.

Учените от Университета в Регенсбург използват значителното увеличение на изчислителните способности за числени симулации при изследванията на квантовата хромодинамика (QCD). Тези проучвания имат за цел да разберат по-добре елементарните частици, включително вътрешната структура на протона, и в крайна сметка да определят състоянието на Вселената веднага след Големия взрив. Суперкомпютърът ще бъде използван от университета и в сферата на биоинформатиката с акцент върху изследването на рака и имунологията.

QPACE4 е четвъртият суперкомпютър в рамките на програмата SFB/TRR-55, финансирана от Немската изследователска фондация DFG. Той използва същия процесор като суперкомпютъра Fugaku, съвместно разработен от Fujitsu и Центъра за изчислителни науки RIKEN4 в Кобе, Япония.

Процесорът A64FX включва и скалируеми векторни разширения (Scalable Vector Extensions (SVEs)). Той е разработен за приложения за високопроизводителни изчисления (HPC) - ускорява сложните изчисления, като позволява една и съща математическа операция да се извърши паралелно върху големи количества данни.

В допълнение, процесорът е свързан с изключително бърза основна памет HBM2, която за повечето приложения е толкова важна, колкото изчислителната, осигурявайки високо балансирано съотношение на изчислителна мощност, скорост на обмен и мрежова честота и избягване на проблеми с производителността.

Друга важна разлика е, че изчислителната мощност на системата на Fujitsu не е базирана на графични карти. Това доста улеснява програмирането. Особено в случай на масивна паралелизация, което е от съществено значение при т.нар. "Grand Challenge" приложения.

Университетът Регенсбург и Fujitsu поддържат от години тясно партньорство в сферата на суперкомпютрите и високопроизводителните изчисления. През 2016 г. университетът заедно с този във Вупертал станаха собственици на суперкомпютъра Fujitsu QPACE3 - инсталиран в Суперкомпютърния център в Юлих (JSC), близо до Кьолн.