Нов вид наносензор обещава да превърне комуникацията със силата на ума в реалност. NeuroSWARM3 функционира чрез позлатени наносензори, които са с размерите на една вирусна частица и могат да пътуват през кръвния поток и да преминат кръвно-мозъчната бариера.

Така вместо поставянето на чип с оперативна намеса, ще може да имате "супер способности" просто с една инжекция, споделят учените от проекта.

След като влязат в мозъка, наносензорите ще действат като антена, превръщайки невронната активност в оптични сигнали, които ще се пращат безжично до външно устройство.

Изследователи от Калифорнийския университет в Санта Круз смятат, че в по-кратък срок технологията може да разкрие много от тайните на мозъка и съзнанието.

В дългосрочен план, но преди края на този век, ще станат възможни неща, които до скоро са звучали като научна-фантастика. Контролирането на роботизирани аватари с мисъл, комуникирането само със силата на ума, боравенето с най-различни уреди и инструменти без необходимост от действия или думи - NeuroSWARM3 ще може да постигне всичко това.

"NeuroSWARM3 ще позволи високо прецизно взаимодействие между мозък и компютър", каза Али Яник, съавтор на изследването.

Технологията използва електрическите сигнали, чрез които невроните изпращат един към друг. Това се случва, когато хората правят почти всичко, включително движение, мислене, ядене, спане и др.

Наносензорът на NeuroSWARM3 е достатъчно чувствителен, за да улови активността на отделните мозъчни клетки.

"Технологията е подобна на RFID", казва Яник пред Science Focus, позовавайки се на безжичната радиочестотна технология, която е в основата на безконтактното плащане и маркиране на стоки.

"С RFID имате сигнал за обратно разсейване и след това четете статичен сигнал, като например баркод. В нашия случай имаме своеобразен баркод, който е електрофизиологичният сигнал на клетките, но той не е статичен и ние го четем безжично", допълва ученият.

"Тъй като невросензорите могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, това означава, че може да се инжектира директно в кръвния поток. Така няма да се използват мозъчни импланти, изискващи оперативни процеси. Наночастиците също се захранват за неопределено време", допълва Яник.

Все още няма проведени тестове с хора или животни, но учените виждат голям потенциал в технологията, която се превръща в силен конкурент на Neuralink на Илон Мъск.

Не липсват и притеснения. За да функционира NeuroSWARM3, дейността на мозъка ви ще се следи непрестанно. Това означава, че всяка мисъл ще бъде записвана в база данни. Така "Технологичната телепатия", която може да се брандира и по още по-благозвучен начин, може да се превърне в най-сериозна заплаха пред свободата на човешкия дух и съзнание.

Бъдеще, в което всички мисли са директно следени с наноботи в мозъка, звучи плашещо сходно до "1984" на Джордж Оруел, в които "престъпмисълта" се наказва и "Смелия нов свят" на Олдъс Хъксли, в който индивидът е лишен от свободната си воля още преди появата си на бял свят.

Освен "по-силните" държави, интерес към подобна технология не липсва от страна на корпоративния свят. Показателно е, че някои от най-богатите хора на планетата, като Марк Зукърбърг, Илон Мъск и Питър Тийл финансират проекти за създаване на мозъчни импланти, можещи да четат мисли.