Отпечатване на кожа с помощта на 3D принтер и присаждането й на пациент: болница в Марсилия, Южна Франция, се надява до няколко месеца да направи тази световна премиера благодарение на лазерна машина, създадена от френска стартъп компания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Лондон пък днес трябва да имплантирана очна протеза, отпечатана на 3D принтер, съобщи също Франс прес.

Френската премиера

"Това е истинска революция" споделя ентусиазирано Флоранс Сабатие, ръководител на лабораторията за клетъчна култура и терапия (LCTC) в болницата "Консепсион". В нея току-що е инсталирана платформата за роботизиран биопечат NGB (Next-Generation Bioprinting), разработена от компанията "Poietis" ("произвеждам" от гръцки).

"Говорим за авангарден технологичен инструмент, който за първи път в света ще ни позволи да произвеждаме кожа с помощта на биопечат, подходяща да се присажда на хора. Първите клинични изпитвания са насрочени за първото тримесечие на 2022 г.", допълва Сабатие, казвайки още, че е оптимистично настроена относно валидирането на процеса от Френската агенция по лекарствата.

Първите кожни присадки ще бъдат трансплантирани на 12 пациенти - "млади, при които качеството на заздравяването на рани е добро". Те ще бъдат проследени в продължение на две години - времето, необходимо да се провери, че "нещата са стабилизирани".

Изследванията, проведени през последните години в областта на клетъчната биология и техниките за 3D печат, проправят пътя за нови терапевтични стратегии.

Създадена преди 15 години, лабораторията LCTC се превръща в еталон в разработването и оценката на новаторски регенеративни клетъчни терапии. Преимуществата й карат компания "Poietis" преди близо два месеца да я избере за партньор, за да финализира разработката на своя 3D принтер.

"Трябваше да коригираме параметрите на машината, да оптимизираме характеристиките на биоотпечатаната кожа. Беше направен тест върху животни. В крайна сметка всичките ни очаквания се оправдаха. Получаваме кожа с много задоволителни механични свойства. Разполагаме с изключително мощно терапевтично оръжие", казва лекарят и пластичен хирург Максим Абелан-Лопес.

"Производството на 3D отпечатана кожа отнема около три седмици", обяснява на свой ред Фабиен Гиймо, бивш изследовател и основател на компания "Poietis".

Лондонският пациент

Пациент от Лондон днес трябва да е станал първият в света, на когото е имплантирана очна протеза, отпечатана на 3D принтер, предаде Франс прес, позовавайки се на болницата в британската столица, която извършва интервенцията.

Стив Вързи "ще бъде първият човек в света, който ще получи изцяло цифрово създадено, 3D отпечатано око", се посочва в изявление, направено от Центъра за биомедицински изследвания "Мурфийлдс".

Използването на 3D печат прави възможно да се намали наполовина времето, необходимо за производство на изкуствено око, което в момента е около шест седмици. Същевременно методът позволява да се правят по-реалистични импланти, обясняват от болницата.

"Нуждая се от протеза от 20-годишен и винаги съм се чувствал неуверен заради това", казва пациентът Стив Вързи, 40-годишен инженер от Лондон.

Настоящите акрилни импланти изискват предварително създаване на матрица на очната кухина - тежка и инвазивна процедура, особено за деца, които може да се нуждаят от обща анестезия. След това те се поставят и оцветяват.

С 3D версията е достатъчно просто сканиране на окото. Софтуерът изгражда триизмерен модел, а резултатът се изпраща на принтер в Германия, който отпечатва окото за два часа и половина. Освен че се произвежда по-бързо, полученото по този начин изкуствено око изглежда по-естествено.

"Надяваме се, че това клинично изпитване ще ни предостави убедителни доказателства за добавената стойност на тази нова технология и разликата, която тя прави за пациентите. Методът очевидно има потенциал да намали списъците на чакащите", коментира професор Мандийп Сагу, офталмолог в болницата.

Според "Мурфийлдс Ай Чарити" над 8 милиона души по света имат очна протеза вследствие на деформация, заболяване или травма. Организацията отбелязва, че техниките за производство са се променили малко за петдесет години.