Тъмната материя може да се крие в допълнително измерение във време-пространството. Това предполагат учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд, чието изследване е публикувано в Journal of High Energy Physics.

Припомняме, че т. нар. тъмна материя е хипотетична субстанция, която все още не може да се наблюдава, но оказва гравитационно влияние върху видимите обекти в космоса. Счита се, че тя е преобладаваща част от цялата материя във Вселената, но за момента това е трудно да се докаже.

"Живеем в океан от тъмна материя, но знаем много малко за това какво точно е тя", коментира Флип Танедо, асистент по физика и астрономия и водещ автор на изследването. "Нашата наблюдавана Вселена има три измерения на пространството. Предполагаме обаче, че може да има и четвърто измерение, за което само "тъмните сили" знаят", коментира още той.

Според теорията на Танедо и неговия екип, някои невидими частици тъмна материя взаимодействат с други невидими частици. Това се случва по начин, който кара вторите частици да не се държат като другите - чрез допълнително измерение.

Но въпреки усилията на учените до момента, тъмната материя остава неуловима. Все още не знаем от какво е направена или дали изобщо съществува. Също така не сме в състояние да я наблюдаваме директно, тъй като се смята, че тя не поглъща, отразява или излъчва някакъв вид електромагнитно излъчване. Ето защо хипотезите в тази насока тепърва продължават.