Най-богатите клиенти на подразделението за управление на активи на "Морган Стенли" (Morgan Stanley) скоро може да започнат да получават съвети от финансовите консултанти на американската банка, които от своя страна ще използват технология с генеративен изкуствен интелект, предадоха Ройтерс и БТА.

"Морган Стенли" ще въведе през този месец услугата, която е разработена съвместно със създателите на "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) - чатбот, разработен от стартъп компанията "Оупън Ей Ай" (OpenAI).

Технологията с изкуствен интелект ще бъде използвана в звеното за управление на активи на банката, след като в продължение на няколко месеца е тествана от 1000 финансови консултанти. При бъдещата си работа с най-богатите клиенти те ще могат да използват чатбота, когато се налага да направят някаква справка или им е необходим определен документ.

Банката разработва и технология, базирана на изкуствен интелект, която се очаква, че ще може да изготви резюме на работен разговор с даден клиент на финансовата институция, ако бъде получено неговото съгласие за тази процедура. Освен това системата ще изготвя предложения за провеждането на последваща комуникация с клиента, ще отговаря за насрочване на нови работни срещи, за актуализирането на базата данни на банката и ще "се обучава" как да помага на финансовите консултанти да управляват активите на клиентите.

Генеративният изкуствен интелект обаче няма да съветва клиентите на банката как да инвестират парите си. Това ще остане запазена територия за финансовите консултанти на "Морган Стенли".