Дългоочакваният нов космически телескоп на NASA - "Джеймс Уеб" най-после е завършен, съобщиха от Американската космическа агенция. Припомняме, че проектът трябва да замени легендарния "Хъбъл", който през последните десетилетия е направил стотици важни открития за науката.

Вижте как изглежда космическият телескоп "Джеймс Уеб" >> >> >>

Завършването на "Джеймс Уеб" беше забавяно неколкократно. Апаратът трябваше да е готов за извеждане в орбита още преди няколко години, напомнят запознати. Междувременно неговата цена нарастна до рекордните за подобен научен проект близо 9 милиарда долара.

Как ще бъде изстрелян "Джеймс Уеб"

Снимка: NASA

Новият телескоп все още е на Земята, но вече е готов и предстоят финални приготовления за неговото изстрелване, което според актуализираните планове би трябвало да се осъществи през 2021 година. Припомняме, че според предишните планове на НАСА, това трябваше да стане първо през 2018 г., а след това през настоящата.

 

Модел на телескопа "Джеймс Уеб"

Снимка: NASA

James Webb е най-големият космически телескоп с диаметър от 6.5 метра. Ако всичко мине добре, той би трябвало да разкрие на човечеството ценни знания за Вселената, включително за появата на първите галактики и тяхната еволюция, формирането на звездите, както и за естеството на гравитационните лещи и квазарите.

Огледалото на "Джеймс Уеб"

Снимка: NASA