Apple систематично покачва цените на новите си смартфони, въпреки очакванията на мнозина за по-достъпни устройства. Компанията сякаш тества възможностите на пазара и този експеримент засега е успешен, предава technews.bg.

Миналата година Apple пусна юбилейния iPhone X на цени, започващи от $1000, а други играчи на пазара последваха примера й със скъпи устройства. По-рано този месец компанията от Купертино вдигна още по-високо летвата с модела iPhone XS Max с 512 GB, който струва $1449 на пазара в САЩ.

Оказа се, че феновете на Apple са склонни да платят подобна цена за един смартфон. Първата партида на Phone XS Max с 512GB беше разпродадена в САЩ само за един ден.

Вероятно мнозина се чудят защо iPhone е толкова скъп. На този въпрос отговаря шефът на компанията Тим Кук в интервю за японската медия Nikkei. Според него, съвременните смартфони са станали много по-функционални - един смартфон сега обединява няколко устройства.

Освен това CEO-то на Apple изтъква, че "ролята на iPhone в живота на хората се е увеличила значително". Съдейки по думите на Тим Кук, може да се предположи, че и занапред компанията ще повишава цените на новите флагмани iPhone.

Известна утеха за запалените почитатели на американския бранд, които не могат да си позволят флагман от Apple, са новите модели iPhone XR или предишни версии като iPhone 7 и iPhone 8, които струват под 1000 долара.

Много анализатори обаче коментират, че повишената цена не е свързана с реална причина, а единствено с желанието за повече печалба и нарасналото самочувствие на Apple.