От незапомнени времена има едно правило, че само мощен и добре организиран флот може да изиграе решаващо значение за всяка страна, която се бори за световно господство или се грижи за собствената си сигурност. Само тази армия може да гарантира победа над враг, който има най-доброто финансиране. Най-скъпите военни кораби винаги ще бъдат в тясна връзка с технологичните оръжия на страната и нейното развитие. Представяме ви класация на най-скъпите военни кораби и подводници, която е публикувана в сайта militaryexp.com.  

5. Самолетоносач "Шарл де Гол" - 4 милиарда долара

Снимка: militaryexp.com.

Принципно, това е един доста противоречив проект, чието изграждане продължи десетилетия и струва на Франция огромни ресурси. Самолетоносачът достига 261 метра дължина и 64 метра ширина.

4. HMS Astute - 5,5 милиарда долара

HMS Astute

Снимка: militaryexp.com.

HMS Astute е подводница от Великобритания от клас Nimitz. Тя е оборудвана с модерни носови торпеда, способни да потопяват кораби на разстояние до 30 мили. Оборудвана е и с ракети "Томахоук", които имат обсег над 1000 мили.

3. Разрушителят клас DDG 1000 Zumwalt - 7 милиарда долара

DDG 1000 клас Zumwalt

Снимка: militaryexp.com.

Първоначалната цена на стелт-разрушителя клас DDG 1000 Zumwalt, предназначен да заобикаля отбраната на врага и всички видове спомагателни операции, възлизаше на около 3,8 милиарда долара. Но цената на кораба скочи почти два пъти, след като американският флот го оборудва с най-модерната и високотехнологична военна техника. USS Zumwalt е оборудван с усъвършенствана система за автоматизация, която изисква половината от екипажа да управлява кораба.

2. Кралица HMS Елизабет - 9,3 милиарда долара

HMS Queen Elizabeth

Снимка: militaryexp.com.

Кралицата на HMS Елизабет е най-големият военен кораб в Обединеното кралство. Дължината му е 284 метра, широчината - 73 метра. Общият брой на членовете на екипажа на този кораб е 1600. Този самолетоносач е способен да измине близо 10 000 морски мили без да е необходимо зареждане с гориво.

1. USS Джералд Форд - 13 милиарда долара

USS "Джералд Форд"

Снимка: militaryexp.com.

Най-скъпият военен самолетоносач в света е USS "Джералд Форд". Корабът може да се похвали с дължина от 337 метра и е почти напълно невидим за радарите. Той може да извършва до 220 операции по излитане и кацане на ден с помощта на две писти и екипаж от 5000 човека, които включват 4000 морски пехотинци.
Цената на строителството на този гигант надхвърли очакваните почти 3 милиарда долара в сравнение с първоначално планирания бюджет. Това беше повлияно главно от множество закъснения и инсталирането на най-новото строго секретно оборудване.