Доналд Тръмп стана обект на присмех за американските медии, след като за пореден път се изказа гръмко по експертен въпрос, без да притежава необходимата квалификация за това. По време на реч пред ветерани от армията в Канзас той уверено обяви самолета F-35 за напълно невидим, въпреки че самият производител твърди обратното.

"Това е невероятен самолет. Той е стелт и вие не може да го видите. Когато говоря с хора от други страни те искат да си го купят. Харесва им фактът, че не може да го видите. Аз ги питам - как нашият самолет би се справил с вашите самолети в битка. А те ми казват - има един съществен проблем - никой не може да види вашия самолет. Това е голям проблем. Стелт, супер стелт. Най-добрият в света. Ние правим най-доброто военно оборудване в света. Освен това запомнете едно: работни места", заявил Тръмп на ветераните.

Вижте как изглежда F-35 >> >> >>

Преди това Тръмп отново бе нарекъл самолета "невидим".

"Той е буквално невидим. Как може да се биеш с нещо, което не виждаш", бе заявил Тръмп относно F-35 на събитие в Пуерто Рико в края на миналата година.

Въпреки това самият производител Lockheed Martin се е принудил да сложи следното съобщение за своя най-нов самолет на неговата страница - "Стелт не значи невидимост. Вместо това стелтът дава възможност на F-35 да избегне унищожение или затрудни врага, използвайки комбинация от дизайн, тактика и технологии".

Всъщност, тактиката на F-35 е да нанася удари отвъд линията на хоризонта. Ниската му маневреност и сложна електроника могат да го превърнат в лесна плячка за координиран удар на организиран противник.

Експертите твърдят, че F-35 може да е стелт предимно за страните, разчитащи на по-старо военно оборудване и радари - като тези в Близкия изток или Северна Корея.

Най-големият проблем на новият американски изтребител обаче бе неговата цена - програмата за разработването му и произвеждането му се оказа най-скъпата в цялата история на САЩ, а вероятно и в света. Според Пентагона разходите за създаването и производството на F-35 са 1.508 трилиона долара.

През 2014 година е отчетено, че до тогава бюджетът е бил надвишен с 163 милиарда долара, като се е получило забавяне със 7 години. В началото F-35 бе преследван и от множество проблеми, които постепенно бяха отстранявани - увеличавайки допълнително цената на самолета. F-35 стана жертва и на хакерска атака от страна на Китай, които са успели да получат достъп до значителна част от информацията за самолета - спестявайки си милиарди долари и десетилетие на разработки.

Максималната скорост на F-35 е 1930 км/ч, а максималното количество на пренасяне на оръжие е 8100 кг. При желание за запазване на стелт способностите на самолета, количеството боеприпаси е ограничено на едва 2590 кг.

Въпреки не особено големите си възможности F-35 може да носи ядрено оръжие, а армията на САЩ планира да експлоатира самолета поне до 2070 година. Освен своите стелт способности F-35 има версия, способна да излита и каца вертикално.