Тръмп се изложи с коментар за F-35

Президентът на САЩ учуди експертите с твърдение, че самолетът е невидим

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тръмп вместо да коментира военни самолети да вземе да се загрижи да изгаси пожарите в Калифорния че на хората там им изгоряха задниците.Такова безхаберие не се помни в американската история.Не е за вярване че в момент когато Природата е до такава степен разгневена и ни е взела на прицел ти да занимаваш света със самолети и други глупости.Политиците съвсем са си отрязали клона на който седят и лошото е че си правят гавра със човечеството а най много страдат хората.Сгромолясването предстои но защо да страдат всички за сметка на наглоста и арогантноста на политическата класа.

русия отделя 60 млрд. дол. за военни р-ди ,сащ 650 млрд. годишно,следователно амер. самолети са бараки а руските са много по добри.

Гроздето е кисело, нали!

А бе, редакторите, като ви учат да триете коментарите ни, не ви ли учат и че е правилно да се пише "дотогава", а не "до тогава"?! Или пък поне да ви вземат след някакво училище бе!

Е то тоя невидим стелт като Ф-117, още старите чехословашки радари тамара го засичаха:) А новите бараки Ф-22 и Ф-35 са още по лесни за засичане, защото при тях са правени много компромиси между скорост, боен товар, въоръжение, радари, маневреност, тяговъоръженост и какво ли още не!

Тръмп има мозък колкот средниа сельо с конвениенсе сторе в уса

Ако беше така, всички като "...средниа сельо..." щяха да са милиардери като Тръмп.

Тръмп е милиардер само на хартия, ако му нахнеш всички заеми дето има - ти си по богат от него със сигурност!

Ot kade znaesh che e miliarder, nikoi ne mu e vijdal deklaratsiite za taksite. Putin shte si iska parite obratno ako tozi oligofren ne napravi neshto za sanktsiite

Тръмп има мозък колкот средниа сельо с конвениенсе сторе в уса

Стр. Бомба.б2 са невидими за пво,те са представени Преди 15 г.това са над 100 тона чуд. Така че ф 35 със сиг. Е невидим за пво,това е важно ,да не те прихващане пво.

Стр. Бомба.б2 са невидими за пво,те са представени Преди 15 г.това са над 100 тона чуд. Така че ф 35 със сиг. Е невидим за пво,това е важно ,да не те прихващане пво.

Тръмп освен президент е и бизнесмен и много добре знае какво казва. в случая е искал да обясни на американските данакоплотци, че не виждат къде им отиват данъците, защото Ф35 е невидим.

Защо все руско-съветските самолети са уж най-добрите а в реални бойни действия тях ги свалят най-много. А пък мераклиите да ги купиват са малко. Даже Индия с еотказа от Су-57. Индия, тъмна Индия,а не Германия или Япония. Някога, в зората на появата на реактивните изстребители сума ти "капацитети" са отричали бойните им качества. Пък сега ( и не само сега, а от 1950 г нататък) няма нито един витлов изстребител ( освен по музейте, де) Тръмп не е специалист по самолети. И той говори, това, което са му казали. Но ако се замислим, това, което той казва е в най-общи линии вярно. Особено ако се сметне в областта на приложение. Засега напълно невидими обекти няма. И в скоро вреем няма и да има. Но какво от това? Ако ти не мевиждаш на 3-4 км, а аз мога да те опушкам от там, от гледна точка на тактиката аз за теб съм невидим. За специална оптика, за специални радари, за специални условия - да наистина можеш да ме видиш. Но в реална бойна обстановка ще те опукам като стоой та гледай. Всеки тип самолет си има своята област на приложение. И да тестваш един самолет предназначен за нанасяне на удари в игра с близък бой е най-малкото некоректно. И не знам някой идиот, който да изкара Г-35 във въздъшен бой даже с МИГ-29. За ттези цели си има Ф-15, Ф-16, Ф18 и т.н. А Ф-35 ще ги трепе от разстояние от което не могат да го видят. Но и това не е всичко - преди да опука системата за ПВО, той ще им заглуши всикчите радари 9и ще им повреди анетните с противорадарнои ракети. Пък после иди го гони...

Тръмп явно не е забелязал че Ф-35 не е за близък бой, дори един Як-9 би се оправил с него.А както и пройзводителя казва СТЕЛТ не значи невидим, трудно забележим. Но и Руснаците не стоят на едно място. Говори се че С-400 са способни да го открият. С-400 не се състои само от един радар, нколко различни което включва и комбинация със сателит трансмитер, именно тази технология позволява да се "види' ф-35

не става въпрос дали някой харесва русия или америка , ф 35 е нещо като реакт. на фона на витловите самолети. ето в сирия израел. ф 35 пробиват сирииската пво въор. със с 300 без да бъдат засечени , това са фактите.

Единственият доказан факт е, че Нетаняху ходи чак на парада на победата в Москва, за да помоли Путин да не продава С 300 на Сирия. Всичко останало са вариации на тема факти.

В началото на 2008 г. американската корпорация RAND е изготвила анализ за устойчивостта на Ф 35 в близък бой в сравнение с конкурентните руски и китайски изтребители. Докладът гласи че Ф35 е на двойно по-ниско ниво от съвременните руски и китайски изтребители в битка със зрителен обхват. Оновните слабости на Ф 35 според доклада са : по-ниско ускорение, по-ниска височина на издигане, по-ниска способност зо продължително въртене, което означава че Ф35 е по-слабо маневрен, издигасе по-бавно и не може да избяга при един близък бой със зрителен обхват със съвременните руски и китайски изтребители. Анализите на RAND бяха подготвени преди да се проведат симулирани военно-игрови упражнения наречени Pasific Vision, които се проведоха през Август 2008 г. в Хавайска авиобаза. В съревнователната битка са взели участие Ф 35, Ф22 и Ф/А 18 Super Hornet . Те са били включени в син отбор, който е трябвало да отблъсне атака на червен отбор съставен от конструирани в Русия изтребители Сухой, придобити по различни канали от САЩ. Резултатите от симулираните военно –игрови упражнения са засекретени, но има коствени доказателства, че те не са благоприятни за Ф35. Това става ясно от Email на бившият пилот- изпитател на Ф35 – Питър Гуун, който е бил участник в упражненията. В края на Август 2008 г. същия пише до началникът на прес- центъра на отбраната Стийв Гомнъли следното : Червената сила доминираше в упражнението, което се проведе срещу две версии на Синята сила, като и двете бяха смазани. Десетки самолети от Синята сила бяха загубени още в първите 20 минути от боевете. Резултатите са показали, че един Су -30 може да свали Ф 22 за 7,8 минути, а един Ф 35 за 5,4 мин.

F-35 нах-скъпият боклук в историята на авиацията. Недоработен съветски прототип, получен от Фашингтон, мелез с нещо от книгата на един руснак, в която той доказва, че невидими за радарите самолети НЯМА. Още Сърбия навремето с радари от СССР за войната в Югославия си ги виждаше перфектно. Виж, за някоя африканска държава може и да са невидими...

Освен това запомнете едно: работни места", заявил Тръмп --- мисля че това обяснява всичко, вкл. и нескопосаният опит за реклама на един нескопосан боен самолет.

Ф35 пробива пво на прот. Незабелязано.

Може. Ако ПВО-то е от 60-те години на 20-ти век...

Така е сигурно, затова руските С-400 не можаха да го видят и Израел няколко пъти го ползва за да удари Асад. А Израел набързо удвои поръчката си.

"Освен своите стелт способности F-35 има версия, способна да излита и каца вертикално." Е стелт ли е или не е ?

А "ОСВЕН" освен ли е или не?

F-35 не е нищо особено?Просто едни трилиони хвърлени на вятъра. Много тенденциозна статия

Друго си е като си разбираш. С футбола как си ?

Не така с лошо. Тръмп НЕ лъже, той говори АЛТЕРНАТИВНА ИСТИНА. Ковфефе!

Отвъд линията на хоризонта, т.е. може да пусне ракета преди противника да го е засекал, ако това въобще е възможно.

г-н Тръмп ги разбира нещата. невидим е, невидим е...Като прелети преди това F117А не остава никой който да го види.

финансирането на тия прехвалени разработки е описано в Параграф 22. аналогично е на бележката , която Йосарян има дадена му от доктор Данийка. "Давайте на приносителя на тази бележка толкова плодове в столовата , колкото той пожелае. Той твърди, че страда от чернодробно заболяване". Подпис: доктор Данийка

А в втория том искат да спечелят поръчката на пентагона и се казва как няма да я спеелим, нашият наща оферта е с най добри показатели, най-скъпа е и гарантираме че никога няма да се стигне до влизане на въоръжения

тия надувки ми напомнят на приказката за Кел(явия) Хасан, уж повелителят на мълниите, който с една ръка планини събарял и т.н. който накрая едно овчарче го преби с кривака си.

американските стелтове никой друг не ги вижда , освен сърбите. сърбите ги виждат и ги свалят. явно имат некаква генна мутация , която позволява те да виждат американски стелтове. а свалянето на стелта след като го видиш е лесно, може и с прашка.

свалиха стелта с 1 бензинов генератор, няколко отворени китайски микровълновки и 2 изстреляни руски ракети от 50-те на 20-ти век с директна телефонна линия от Москва до сръбската радарна станция как да изстрелят ракетите. Сърбите имитираха с китайските микровълновки радарно излъчване и излъгаха стелта да ги бомбардира - тогава самолета е с мах видима площ от радарите и с втория пуск му дръпнаха шалтера. Сърбите дадоха част от стелта на Китай като компенсация за бомбардирането на китайското посолство в Белград.

Сърбите от 1000 полета видели били 1. Е то прозводитея това и казва, че самолета си е видим, но трудно забележим за радарите, но не и абсолютно невидим. Та 1 на 1000 се случват такива неща. Така ги видяха сърбите, че за няма и месец капитулираха.

Нискоманеврения Ф-35 безпроблемно изпълнява всички фигури които правят руските НЕ-Стелт самолети, но може и да стои на едно място във въздуха, нещо което нито един руски не може. По принцип има циркаджийски самолети, като руските, Ф-35 не му е това работата. Досега са произведени над 300 броя. Докато тъпите руски говеда един самолет не могат да направят вече 30 години - СУ-57 е пълен провал, похарчени пари с вагони, добре, че все пак фърчи понякога да радва путлерастите. От произведените 5 броя вече бракуваха 3 произведени - забележете - преди 5 години. Ма какво да очакваш от пияндета дето и в кенефите си слагат снимка на джужето Путин, а нямат дори тоалетна хартия.

Не знам ама една ракета с която може да бъде свален сигурно стрева 5 пъти по-малко. И освен това пилотите не искат да летят с тоя самолет. Защото знаят че има проблеми и знаят точо какви са проблемите. Да не говорим за скандала когато откриха че електрониката се прави с китайски чипове. Прехваления самолет им голям проблем - прекалено скъп и американците не могат да си го позволят.

Нещо бъркаш ....няма такъв самолет който да стои неподвижно във въздуха....дори и руския Су който е с управляема векторна тяга и на двата двигателя във всички посоки не стои напълно неподвижно....тъй че леко с дрънкането на глупости....а F35 управлява тягата на двигателите само в две посоки...а и е доста тромав за парите които са хвърлени за него.А с тая глупост отвъд хоризонта да плашат Северна Корея и страните от третия свят.....А относно Су-57 ....вземи провери какви са разходите за него и тогава дрънкай глупости.....едва ли надхърлят и 1/10 от хамериканските харчове....а ако не знаеш 1трилион е 1000 милиарда....само те информирам че гледам си зле с аритметиката.

1,5 трилиона долара е цялата програма за 4000 (четири хиляди) броя самолети с поддръжката им до 2070 г. На самолет излиза целия жизнен цикъл барабар с горивото обучението на пилотите, заплатите им и т.н. под 400 милиона разходи. Руския СУ досега струва на Русия 2 милиарда за произведените бройки и нищо. И не бъркам Ф-35 с вертикално излитане стои на едно място във въздуха, това му позволява да излита и вертикално. Ф-35 е с един двигател и тягата си се управлява във всички посоки. Единствено има ограничение в отклонението на соплото, заради стелта.

..."1,5 трилиона долара е цялата програма за 4000 (четири хиляди) броя самолети с поддръжката им до 2070 г."... Програмата е за 3100 броя не 4000. Освен това Американската армия и военното министерство на Великобритания обмислят да намалят своите заявки с почти една трета. В някои среди Ф-35 вече дори се смята за не достатъчно технологично напреднала машина. Част от скъпите функции на самолета вече се изпълняват от евтини дронове. Ако Ф-35 беше готов за доставка преди 5-6 години, деѝствително щеше да върви като топъл хляб. Но за този период технологиите напреднаха много бързо и самолета вече се оказва морално застаряващ и доста скъп. Щом беше необходимо президента на САЩ (Тръмп) лично да прави реклама "...we make the best weapons..." значи нещата не вървят съвсем по план.

Майкоооо хахахаах

Да се предупредят сърбите, че самолетът е невидим, да няма пак случка.....

Предупредиха ги, ама при 1000 полета все пак са забелязали нещо

Статията казва много неща. Тъпите говеда не могат един самолет да направят вече 15 години и то - при положение, че това тряваше да е усъвършенстван вариант на вече съществуващия фърчило22. Пълен провал, похарчени пари с вагони, добре, че все пак фърчи понякога. Вече бракуваха и първия фърчило35 праизведен - забележете - преди 7 години. Това и за автомобил е малко, камо ли за самолет. Нямат технологии, мързи ги да работят, само лаят, цял ден зяпат стотиците си телевизии и даже и на кенефите си слагат знамена. Да не би някой да види, че царят е гол. Ама той се вижда. Отвсякъде. И отдалече.

А умните сибирски пияници за по два часа правят по един нов самолет, така ли? Я се информирай за цъкъла на разработка на съвременните самолети, вместо да плещиш идиотщинки.

Писанията ти казват много неща. Нищо не ти е ясно и си изключително ограничен. Живота те е смачкал до степен да пишеш безумни коментари по цял ден и нощ. Жалка душица мразеща света и себе си.

LOL, щатният руски трол - Стенли Кубрик от Карлуково, кенефният поет и т.н., напъва се да излгежда в много идентичности по доста жалък начин - и тук се е постарал. Напоследък резултатите на тролефермата нали са на умиране и са ги строили да набиват крак.

Cezarbg

Ф 35 НАИ СКЪПАТА ИГРАЧКА ЗА МИЛИЯРДИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И НАИ НАИ СТРАХОВИТА КОЯТО ОТ ДЪЖД СЕ БОИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cezarbg

когато стре--------лочника говори и боговете МЪЛЧАТ !!!!!!!!!!!! само за това че се попикват от смях на неговата простотия и дивотия !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Манете ги ф-ките! CDC призова американците да спрат да си перат кондомите и да не ги използват повторно! Тез сами ще се затрият, без външен враг.

Ако ще да изпишете хиляди страници с лъжи, фактът е, че Ф22 го има отдавна, Ф35 също го има, а ПК-ФА го няма и няма да го има на въоръжение! Ще станете смешни, дори за идиотите и за децата, с тези претенции за експертност! Предишното поколение беше свикнало и презряло лъжите на Русия, сега ще се случи пак!

Ония в Гута пита ли ги кво мислят по въпроса? А, чакай, сега тях ги няма.

Гута?!... Я не ставай смешен. Палячо.

Да, F35 е толкова смотан, че не могат да му смогнат на поръчките. За разлика от руските Су35, от които са произведени чудовищните 100 бройки и са на въоръжения е Русия и Китай!

КВИ ПОРЪЧКИ ЗА ТЕНЕКИЯТА Ф-35-ИМАШ ПРЕДВИ НАСИЛСТВЕТИТЕ ПОРЪЧКИ ЧРЕЗ ЗАПЛАХИ ОТ САЩ .ИНАЧЕ ДОРИ ПЕНТАГОНА СЕ ОТКАЗА ОТ ТЕЗИ ТЕНЕКИИ.

Теи турците мисят като теб, затова сега им сглобяват втория от 18 поръчани. И Израел също са глупави - най-добре въоръжената държава в света!

И затова не отказват нищо, което получават безплатно. На акъла на останалите се чудя обаче...

предозиал си смагона! Не са се отказали от нищо, единствено са спрели временно приемането на новите бройки, докато ре реши некакъв проблем с корозията. Това са неща, които само в лошия САЩ могат да достигнат до знанието на хората. Във великата Ръша, ако някой журналист си позволи да разбере, па камо ли да разкрие, че великите им невероятни оръжия имат някакво дребно проблемче- рязко ше се депресира и ще загуби желание за живот. САЩ имат поръчани над 2000 броя варианти на Ф35. Многоцелеви самолет, на който не му е работата да води бой със СУ-35 или друг самолет за осигуреване на въздушно превъзходсво. Само Турция има поръчани 120. Руснаците не са правили нещо доближаващо се до американците от времето на Миг 15. Тогава за кратко успяват да смъкнат загубите си до 3:1, преди Американците да вкарат реципрочния Сейбър. Най-доброто, на което руснаците са успявали да се задъжат е 12:1 загуби. Ако решим , че сега имат много хубави самолети, много качествени, да речем, че ще успеят да се закрепят на 10:1 загуби. Което, значи, че за да свалят само Ф35 на Американците ще им трябват 20000 Су35. Ако са на 5:1 - аре 10000. Ако са 2:1 - ще им трябват 4000. Те имат 100. От Су57 се очакват на въоръжение 12. (дванадесет). не се знае кога.

Тогава защо Турците се молят на САЩ за сто самолета да купят?

@Хехе: снощи американците решиха да задържат самолетите и да не ги дават на Ердоган.

всичко е невидимо, даже кацането на луната.САЩ -най големият бананов слон на дървени трупчета.Както го каза нобеловият икономист /американец/-Джоузеф Стиглис: САЩ-бананова република но останала без бананите.

..."САЩ имат поръчани над 2000 броя варианти на Ф35"... От тези 2000 броя 1763 бяха заявени от Амеркинаските въздушни сили. Странно, защо ли, сега същите обмислят да намалят броѝките с 600. Англичаните също предупредиха че възнамеряват да намалят броя на заявените от тях Ф-35. Докато доѝде време за доставки, нищо чудно общата цифра от 2000 да е спаднала наполовина с тенденция на понижаващ се интерес за този самолет.

Лъгаха ви, че ще ви докарат комунизъм, че няма война с Афганистан, че няма афария е Чернобил, че ще има Армата и ПАК-ФА! Хиляди лъжи, които е трудно да бъдат изброени! ЗАЩО им вярвате още???????????????

никой на нищо не вярва.. щото ни лъгаха че Ирак имат оръжие за масово унищожение, но май нямаха..

чичо дончо е изобретил виртуална фърчилка ,за която иско истински пари!

До много от долу писалите.Статията е за безумното изказване на трътлюто.Не за това какво може ,или не може самолета.Да ,самолета е стелт за радарите,но се вижда чудесно с невъоръжено око.Нещо което месеци наред не могат да обяснят на оранжевият демент!

Ф-35 е летящ кютук, с тези форми има аеродинамика и възможности на летяща ютия. И най-интерсното - не е невидим. Затова Ф-35 е най-скъпия провал на американците за последните десетилетия. Скъп и безполезен.

Поръчките за Ф35 валят, а ПАК-ФА се оказа поредната путинска лъжа! Говорете си, каквото искате! Как може да защитавате хора, които ви лъжат постоянно??? Да не би да ви плащат?

След пашата на "Козяк" 16 пак демонстрираш симптоматика на неизлечим делириум!!!

Троловете се притеснявате най-много от фактите! Крийте се в сенките, светлината идва! Къде е Армата, за който толкова дрънкахте?? Докога хората ще се връзват на смешните ви лъжи??????????

Просто от любопитство, "многоброѝните" поръчки за Ф-35 през теб ли минават? Основният купувач на този самолет а Американската армия която вече обмисля да намали с една трета заявените броѝки. За същото предупреди и Англиѝското министерство на отбраната. Ф-35 се разработва вече 16 години и имаѝки предвид бързото развитие на технологиите, само след година, две, ще започне морално да остарява. Съпоставката между цена и възможности в момента е в ущърб на този самолет. Това го признават и самите военни в Американските въздушни сили.

Кремълски ботове, нема смисъл да рИвете тук с простотии. Няма да стигнете Америка още 50 години, дори тя да стои на едно място. Само един самолет Ф-35 е достатъчен да разруши системата за отбрана в Сирия. Израелският Ф-35 е обявен за причината за провала на системата за противовъздушна отбрана в Сирия. Израелският изстребител F-35I Adir може да е причинил срива на сирийската система за отбрана през април 2018 г. "Може би F-35, използвайки силната си система от електронни противодействия, имаше за цел да разбие вражеските радари и други вражески ПВО"

Дори и Индийците просто ще купуват от САЩ F-35! Не напразно американците работиха много над този F-35, за да гарантират пълната му невидимост за радара! Специално покритие, което абсорбира радиовълните плюс изработката на всички детайли на корпуса, за да изключат всякакви грапавини по повърхностите, без перпендикулярни ъгли на радарния лъч и способни да го отразяват. Скрити в тялото на оръжейната система, резервоарите за гориво, сензорите. Най-новите технологии на електронно противодействие са управлявани от компютри. Не напразно F-35 се нарича "летящ суперкомпютър"! F-35 дори не се вижда от радарите на самите американци, така че в не-бойна състояние, той винаги трябва да включва своя транспондер, който би могъл да се види от ръководителите на полети. И този прекрасен самолет е планирано да бъде произведен в размер на 2400 броя. Плюс доставка-износ на 440 броя за 11 държави по света за рекордните 37 милиарда долара И какво става там при ватенките? Преминава тестове летящия самовар - Су-57, който дори не са в състояние мурзилките да направят корпуса му да не отразява радиовълните,. Погледнете снимките му - смях и мъка - с правоъгълни отвори за въздухозаборниците, метална арка в предния капак на пилотската кабина и кръгли сопла, които изпращат сигнал към всеки радар: аз съм тук.

И ти разбираш колкото Тръмп, може Lockheed Martin да ти платят малко за реклама и толкоз.

Затова Израелците го наричат Могъщ, а Турците се насраха за да си купят такива. На Рашките разработките без пари ли са ?

Само където предпочетоха С-400...

Невидим е,като новите дрехи на царя! И точно като царя от приказката и този цар е толкова умен!

Ф-22 и Ф-35 са превъзходни самолети, единствени по възможностите си в света. От друга страна, ПАК-ФА се оказа звучен провал, от който се отказаха дори индийците.

Сериозноооо И квооо? Еврейските пилоти знаят ли за тия работи?

Така е Дир, Ф-35 е проблемен самолет с малки възможности, който всички искат да имат :)))) Жалки смотаняци.

поизлъгаха ги, накараха ги да предплатят и сега щат-нещат искат си го...

petrovito

скоро ще започнат и рекламациите с връщане на стоката дори по-евтин Ф22 е с по-добри възможности..

Тъпако, F22 Raptor е най- добрия стелт самолет на САЩ и затова не се продава, за да не изтече технологията. F35 е орязана и поевтинена машина. Това не ти е като айфона - ш 8 да е по-добър от 7.

Кой иска да го има? Великобритания, която участваше в разработката и искаше да купи над 300 самолета тотално се отказа от него... за Австралия да не говорим... дори не искат да чуват за него. Арабските държави, дори открито си казаха, че предпочитат да си доплатят разработката за Ф-16 блок 72, от колкото да наливат пари на вятъра.... Единствените страни, които искат Ф-35 са Япония (в ограничени количества за окопационната американска войска), Турция - тук е малко съмнително за какво го искат предвид факта, че искат и С-400 вместо пейтриът и Израел, който дефакто не плаща нито долар за самолетите, защото САЩ там умишлено набиват въоръжение за да подклаждат огъня в Близкия изток....

Нашата изтребителна авиация, също скоро ще стане невидима.

А ние с 1.5 тлилиона щяхме да вържем държавния бюджет до 2050г...

Според някои видни американски сенатори, невидими са 700-те милиарда долара, похарчени за разработка на самолета. Според други сенатори сумата е над 1 трилион долара. Изобщо, голяма невидимост цари. Досущ като у нас :)

най-ценното на Ф35 е, че може би и успява да.... лети....

Да питат Сърбите за невидимите сащ щайги.

Аре стига с тоя случай бре! Един самолет свалили и то по случайност. Една птичка пролет не прави. Виж снимки от тази война - сърбите стрелят като ЛУДИ по небето. Ми то статистиката изисква да уцелищ нещо с толкова много снаряди! Уцелили - без да искат - един стелт. А другите що не ги уцелиха?

Ама те и със снаряд ли са го свалили...