Администрацията на американския президент, в лицето на вицепрезидента Пенс, съобщи официално днес за завръщането на специализираното звено US Space Command, като част от въздушните сили на САЩ.

Спряло да съществува преди повече от 17 години - непосредствено след края на Студената война, това подразделение на американската армия ще отговаря занапред за интересите на САЩ в космическото пространство.

Още в началото на годината Доналд Тръмп възложи на свои служители да създадат такова управление, като първоначално дори се говореше за отделно министерство. Под претекст, че противниците на САЩ вече са в космоса, независимо дали това се харесва или не, Тръмп подписа документ през февруари, който инструктира министъра на отбраната да подготви законопроект, за създаване на космически войски.

Идеята е да има специална част в армията, която да защитава американските сателити, да подпомага пехотинците от орбита и дори да се готви за сражения в открития космос. Последното, разбира се, на този етап е само идея.

Разбира се, освен за "противниците на САЩ" не малко уфолози изтълкуваха новината като началото на армия, която един ден планетата би използвала при нашествие на извънземни. От Овалния кабинет обаче оставиха тези слухове без никакъв коментар.