Тайванският производител на чипове TSMC обяви намеренията си да произвежда чипове с усъвършенствана 3-нанометрова технология в новата си фабрика в американския щат Аризона, въпреки че плановете все още не са окончателно финализирани, каза основателят на технологичния гигант Морис Чанг, цитиран от Ройтерс и БТА.

TSMC, основен доставчик на американската компания Apple и най-големият договорен производител на чипове в света, по-рано започна изграждането на завод на стойност 12 милиарда долара в Аризона.

Говорейки пред репортери в Тайпе, Чанг каза, че мощностите за производство на чипове по 3-нанометров процес ще бъдат разположени на същата площадка в Аризона, където се изгражда и завода, предвиден да работи по 5-нанометровата технология.

Очаква се на 6 декември компанията да проведе церемония, за да отбележи инсталирането на първата партида производствено оборудване в завода си в Аризона.

На събитието трябва да участват както основателят Чанг, заедно с клиенти и доставчици на компанията, така и американският министъра на търговията Джина Раймондо.

Чанг добави, че президентът Джо Байдън също е поканен на церемонията, но засега не се знае дали той ще присъства.