Турският свръхзвуков безпилотен изтребител "Къзълелма" (Kizilelma) на компанията "Байкар" (Baykar) ще превъзхожда в някои отношения изтребителите F-35, когато бъде напълно завършен, заяви компанията производител, цитирана от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк и БТА.

Вижте как изглежда турският безпилотен изтребител "Къзълелма" >> >> >>

"Може би не е много правилно да се сравнява самолет, който е извършил първия си полет, със самолет, който е въведен в употреба в много държави, но когато "Къзълелма" бъде напълно готов за употреба, той може да има превъзходство в някои области", каза ръководителят на компанията Селчук Байрактар.

Като изтребител от пето поколение дронът "Къзълелма" може да осигури голямо превъзходство над самолетите от четвърто поколение.

"Умният му изкуствен интелект ще взема решения на високо ниво. Така в известен смисъл "Къзълелма" ще може да надвие петото поколение изтребители", добави президентът на Байкар.

"Къзълелма" ще има радар с активна фазирана решетка, сравним с този на F-35. Освен със своите стелт характеристики дронът се гордее и с възможността си да излита от къси писти.

Турският свръхзвуков боен безпилотен изтребител "Къзълелма" извърши на 14 декември първия си полет. Изтребителят беше представен през август на авиокосмическото изложение "Текнофест" в черноморския град Самсун.

Свръхзвуковият безпилотен летателен апарат, разработен като част от проекта за боен безпилотен авиационен комплекс MIUS, има излетно тегло около 6 тона, от които почти 2 тона е полезният товар. Може да лети 5-6 часа на височина 12 км. Обсегът на полета, както уверяват от Байкар, е неограничен поради възможността за работа с мрежата за данни SATCOM, отбелязва ТАСС.

"Къзълелма" ще може да атакува други изтребители и да пази въздушното пространство. Дронът ще може да нанася удари и по наземни цели или да се ползва за радиоелектронна борба.