Учени от САЩ са изобретили робот със самосъзнание, способен да функционира самостоятелно без никакви инструкции, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс роботикс".

Постижението на инженери от Колумбийския университет в Ню Йорк е окачествено като важен научен пробив и връхна точка в роботизираните изобретения.

Професор Ход Липсън и колегите му от лабораторията Криейтив машийнс са създали механична ръка, която е в състояние да се самопрограмира, дори след като е регистрирала неизправност.

Начинът на действие на робота е сходен с този на новородено бебе, което лежи в кошчето и самостоятелно изучава и придобива представа за заобикалящата го среда.

Според учените за първи път робот проявява способност да си представи самия себе си и да осъзнае предназначението си, разбирайки как да действа без вградена механика.

"Способността на нашия робот да си представи самия себе си е недодялана в сравнение с тази на човека. Въпреки това смятаме, че тя открива пътя към машинното самосъзнание", казва Липсън.

Механичната ръка е проектирана без познание за физика, геометрия или динамика. След като е прекарал 35 часа, движейки се без определена цел, механизмът е успял да придобие необходимото познание и да си представи способностите си.

Скоро след това роботизираната ръка е била в състояние да изгради собствена биомеханика, позволяваща й "умно" да хваща и пуска предмети. Роботът е изпълнил и други задачи като писане с маркер.

Изследователите са отпечатали триизмерна деформирана част, за да симулират неизправност и да проверят дали роботът ще я отчете и ще приспособи механиката си. Роботизираната ръка е успяла да долови неизправността и се е пригодила да продължи да върши задачите си, въпреки деформираната част.

Специалистите отбелязват, че самопознанието може да доведе до появата на по-гъвкави и приспособими системи. Въпреки това някои учени смятат, че роботите никога нямат да имат способността да развият собствен толкова сложен интелект, колкото е човешкият.