Американската космическа агенция НАСА трябва да даде приоритет на мисия до Уран, казва влиятелна група учени.

"Леденият гигант" е седмата планета в нашата Слънчева система, обикаляща около Слънцето 19 пъти по-далеч от Земята. Уран е посещаван е само веднъж - при кратък прелет на сондата Вояджър-2 през 1986 г.

Вижте снимки на Уран >> >> >>

Изследователите смятат, че едно задълбочено изследване на Уран може да им помогне да разберат по-добре множеството подобни екзопланети, които сега се откриват около други звезди.

Препоръката е направена в документ, публикуван от Националните академии на науките, инженерството и медицината на САЩ (NAS). Историята показва, че НАСА до голяма степен следва препоръките от предишни доклади на Националните академии на науките. Всички публикувани от NAS предложения през 2011 година бяха приети и НАСА изпрати роувър на Марс и готви мисия към луната Европа на Юпитер.

"Има благоприятни възможности за изстрелване на мисия към Уран през 2031 и 2032 г., защото сондата ще може да използва гравитационното ускорение около Юпитер, за да съкрати пътят си до Уран "само" на 13 години. Космическият кораб ще отиде в орбита около планетата, което ще попречи на всякакви наблюдения на по-отдалечения Нептун. Последната планета ще бъде проучена подробно на по-късен етап", пишат учените.

Уран има пръстени и много луни, някои от които може би крият подземни океани от течна вода. Планетата освен това има ос на въртене, която е почти успоредна на равнината на орбитата му около Слънцето.

Мисия до Уран би отговорила на доста въпроси.