Учени са открили начин да наблюдават на дневна светлина космическите отпадъци, които представляват заплаха за действащите спътници, предаде "Франс прес", като се позова на публикация в списание "Нейчър къмюникейшънс", предава БНР.

Новият метод за наблюдение се основава на лазерна телеметрия от оптичните наземни станции за наблюдение. Тази техника обаче е приложима само за няколко часа привечер, когато наблюдателната станция на Земята е в тъмнина, но отломките все още са осветени от Слънцето.

Изследователи от Австрия съобщиха обаче, че са успели да разширят този прозорец за наблюдение, като използват комбинация от телескоп, детектор и филтър, за да увеличат контраста между обектите и небето. Благодарение на това е възможно космическите отпадъци да се следят 22 часа дневно, вместо настоящите шест.

"Това ще е от съществена полза за бъдещи мисии за отстраняването им или за подобряване на орбиталните прогнози в случай на предупреждение за сблъсък", каза съавторът на изследването Михаел Щайндорфер от Австрийската академия на науките.

Близо 9 хиляди сателита са изведени в орбита от 1957 г. насам. Според американските военни около 23 хиляди обекта с големина над 10 сантиметра обикалят около Земята с повече от 20 хиляди километра в час. При тази скорост всеки сблъсък може да унищожи който и да било спътник и да създаде още повече отломки.