Група италиански учени измислиха нов начин за оценка колко далеч е човечеството от достигането на технологична сингулярност. По този начин се нарича точката, в която изкуственият интелект ще е изпреварил човека във всяко едно отношение, пише Popular Mechanics.

"Езикът е най-естественото нещо за хората", каза Марко Тромбети, главен изпълнителен директор на италианския стартъп Translated

Според Тромбети технологичната сингулярност ще настъпи, когато изкуственият интелект започне да борави по-добре с езика от човека.

Естествен за хората и исторически много труден за възприемане от машините, езикът е в основата на новия метод на оценка. Екипът на Translated счита, че направата на добри преводи е най-сигурния белег за това, колко добре изкуственият интелект може да борави с думите.

"Нашите данни показват, че сме в рамките на седем години от тази сингулярност", споделя Тромбети.

Смелото твърдение на италианския изследовател се базира само на един коефициент: "Време за редактиране" (TTE). Това е средното време, което е необходимо на най-добрите човешки преводачи, за да "проверят и коригират предложени от машините преводи".

Не всички са съгласни с изводите на Тромбети. Причината е, че неговият екип "развързва" технологичната сингулярност от създаването на генерален изкуствен интелект. Последният е алгоритъм, който еднакво добре може да върши огромен набор от задачи. Той например би могъл да превежда, да рисува, да проектира ракети и да управлява бойни дронове еднакво добре. Към този момент съществуват единствено тясно специализирани изкуствени интелекти. Те са обучени да вършат добре само една задача.

Генералният или общи изкуствен интелект напомня много повече на способностите на човешкия ум и затова често е в основата на прогнози за технологична сингулярност. Но появата му все още е доста далеч.

За сметка на това тясно специализираните алгоритми стават все по-добри.