Учени съживиха микроскопично животно, наречено bdelloid rotifer, което е било замразено в продължение на цели 24 000 години. През цялото това време то е било под ледовете на Сибир, става ясно от изследване, публикувано в списание Current Biology.

Проучването е на екип от руски, европейски и американски учени. В сценарий, наподобяващ "Джурасик парк", те са наблюдавали как прастарото животно се размразява, оживява и се размножава, сякаш нищо не се е случило.

Bdelloid rotifer е клас микроорганизми, намиращ се в сладководна среда по целия свят. Досега има и съобщения за други организми, които оживяват след хиляди години, включително червеи и някои растения и мъхове.

Новото откритие е важно, тъй като показва, че многоклетъчните форми на живот могат да бъдат замразени в криогенен сън и да оцелеят за много дълго време по този начин. След като събудиха първия bdelloid rotifer, изследователите замразиха и размразиха още десетки микроорганизми, за да се опитат да научат повече за това как те успяват да оцеляват по този начин в продължение на векове и хилядолетия.