Поради карантината, породена от коронавируса, китайските ученици и студенти от Ухан са принудени да се образоват дистанционно с помощта на приложението DingTalk, което им позволява да готвят домашните си. Находчивите младежи обаче успяха да победят системата и вкупом започнаха да дават ниски оценки на приложението, поради което услугата беше на прага на премахването от App Store, съобщава gazeta.ru.

Както е известно, избухването на COVID-19 промени драстично живота на гражданите на Китай. Жителите на град Ухан, в провинция Хубей, където заразата започна, бяха особено засегнати. Училищата и другите образователни институции бяха затворени и не възобновиха работата си дълго време. В резултат на това около 200 милиона студенти и ученици преминаха към дистанционна форма на обучение от дома.

Уроците бяха провеждани основно в приложението DingTalk, което първоначално регистрира над 50 милиона потребители - деца и юноши, както и 600 хиляди учители.

В един момент китайските младежи разбраха, че ще успеят да избегнат ежедневните домашни задачи, ако DingTalk изчезне от App Store поради нисък рейтинг, при което започнаха масово да дават минимални оценки на услугата - една звезда от пет.

Според Business Insider, позовавайки се на анализатори от App Annie, на 11 февруари DingTalk получи над 15 хиляди "еднозвездни" оценки. Няколко дни по-късно приложението беше залято с положителни отзиви от онези потребители, които бяха недоволни от атаката.

Само за една вечер учениците и студенти успяха да свалят средния рейтинг на DingTalk, като го понижиха от 4,9 пункта до 1,4. Наложи се администрацията на приложението да умолява студентите да спрат, свързвайки се с тях чрез социалните мрежи. А призивът е: "Моля, не ме убивайте, аз съм само на пет години."

Ръководителят на DingTalk приема за шега всичко, което се случва с неговата услуга и прощава на учениците.

"Децата по своята същност са любители на игрите. Ако бях принуден да уча онлайн онлайн на тяхно място всеки ден, бих оставил и рецензия с една звезда ", казва Чен Хан, генерален директор на услугата. Приложението е собственост на китайски ИТ гигант Alibaba.