Гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor (TSMC) отложи старта на фабриката си в американския щат Аризона. По този начин компанията нанесе удар върху технологичните амбиции на президента Байдън, пише Би Би Си.

TSMC казва, че производството на чипове вече няма да започне през следващата година поради недостиг на квалифицирани работници. Това идва в момент, когато между Вашингтон и Пекин се засилва продължаващ търговски спор, съсредоточен именно върху достъпа до чипове.

В четвъртък председателят на TSMC Марк Лиу каза, че производството на усъвършенствани микропроцесори във фабриката в Аризона в югозападната част на САЩ ще започне през 2025 г.

По време на представяне на печалбите г-н Лиу каза, че заводът, който е в процес на изграждане от април 2021 г., е изправен пред недостиг на работници със "специализирания опит, необходим за инсталиране на оборудване в съоръжение за полупроводници".

Той добави, че фирмата "работи за подобряване на ситуацията, включително изпращане на опитни техници от Тайван, за да обучат местните квалифицирани работници в САЩ за кратък период от време".

TSMC също прогнозира 10% спад в продажбите тази година, поради по-бавното търсене на полупроводници.

Компанията каза, че печалбите й са спаднали с около 23% до 5,8 милиарда долара през трите месеца до края на юни, в сравнение със същото време на миналата година.

През декември миналата година фирмата заяви, че ще утрои инвестициите си в САЩ до 40 милиарда долара. В началото на 90-те години на миналия век САЩ произвеждаха 40% от всички чипове в света. Днес Вашингтон има само 10-процентов пазарен дял. Белият дом обаче прави всичко по силите си, за да върне производството на чипове обратно на родна земя.