Нова руска технология за реконструкция на сънищата ще помага при възстановяване след инсулти и коронавирус, разказа за РИА "Новости" генералният директор на компания "Нейроботикс", участик в отрасловия съюз NeuroNet на Националната технологическа инициатива (НТИ) Владимир Конишев, предава Russia Beyond.

По негови думи компанията е разработила апаратно-програмен комплекс - неврослушалки, които са свързани с приложение на телефона или компютъра.

Слушалките улавят сигнала от електроенцефалограмата, разчитат мозъчната активност на повърхността на главата и така получават данни за състоянието на мозъка. Тази технология може да се използва и за реконструкция на сънища - тъй като мозъчната активност продължава по време на сън, може да се определи какъв вид сън е сънувал човек.

"Разработеният апаратно-програмен комплекс позволява локализиране на източника на активност в мозъка на различни аудиовизуални стимули, а впоследствие и обучението му чрез биологическа обратна връзка (невроБОС). В рамките на рехабилитация след инсулт е много важно възможно най-скоро да се започнат тренировки, за да се съхранят непострадалите невронни връзки и да се започне формирането на нови. По време на сън човек често е по-възприемчив и това време също може и е нужно да се използва за възстановяване", разказа Конишев.

Той също така съобщи, че технологията може да се приложи в много сфери. В момента на пазара активно се внедряват неврослушалки за възстановяване след коронавирус.

"Това са психологически тренинги, насочени към възстановяване на състоянието на дълбока релаксация (състояние, при което тялото се възстановява добре, подобен ефект може да се постигне също и по време на продължителни медитативни практики)... Разработката може да се използва и за неврокорекция на деца с разстройства от аутистичния спектър и други проблеми в развитието", добави той.