Фитнес гривните и умните часовници, които следят здравословното състояние на човек, стават все по-популярни. С течение на времето на пазара се появиха разнообразни решения и вече все повече потребители разполагат с подобни устройства.

Учени разкриха, че с информацията, която повечето налични модели на пазара извличат, много по-лесно могат да се прогнозират грипни епидемии, а това може да залегне в новата система за здравеопазване в САЩ. Според проучване в страната 30% от населението използва подобни устройства. Благодарение на данните за качеството на съня, пулса, както и физическата активност се създават модели, които много успешно прогнозират грипни епидемии.

Учени преди време реализираха пилотен проект с потребители на гривните Fitbit. В проучването влезнаха 200 000 потребители, склонни да предоставят данните си в общата база. 47 000 от тях носели гривните постоянно, а благодарение на извлечените данни учените успели да прогнозират с точност до 2 седмици кога ще се появи грип в определени щати в САЩ.

Идеята сега е проектът да засегне много повече хора, които доброволно да споделят данните от техните устройства. С включването на повече потребители учените смятат, че ще подобрят точността си в прогнозите за грипни епидемии, и дори могат да ги избегнат след специални предупреждения.