Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че изпитанията на системите на безпилотното автономното ядрено торпедо са към своя край и "Посейдон" скоро ще бъде приет на въоръжение.

Подобно на безпилотните дронове и самолети, "Посейдон" няма нужда от екипаж и ще може да се потапя на много големи дълбочини. Шумът на двигателите също е сведен до минимум, размерите са по-малки от тези на класическа подводница, а заради тази комбинация откриването на торпедото е много трудно.

"Посейдон" ще бъде изстрелван от подводница, като според различни публикации ядрената му глава ще има мощност от до 100 мегатона.

Припомняме, че най-мощната ядрена експлозия е осъществена през 1961 г. от СССР, а мощността й е била 58,6 мегатона. При взрива на тази бомба се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса. Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 км, ядрената гъба е с височина от 67 км, а върхът на "шапката" ѝ е с диаметър от 95 километра. Светлинно лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 км. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути.

Взривяването на руското роботизирано супероръжие обаче няма да става над земята, а под или на повърхността на водата, което би изменило възможните щети - разрушителната способност би намаляла, но радиационното замърсяване би могло да се повиши.

Основната цел на "Посейдон" е парализирането на противниковия флот - унищожаването на неговите групи от самолетоносачи, пристанища и друга инфраструктура. "Посейдон" обаче може да се използва и срещу крайбрежните градове, като Ню Йорк, Лос Анджелис и др.

От Генералния щаб на руската армия поясняват, че макар системите и елементите да са изпробвани успешно и да са показали висока степен на надеждност, то тестовете в реални условия тепърва предстоят.