Космическата компания Virgin Galactic отложи за неопределено време тестовия полет на своя кораб SpaceShipTwo, планиран за тази седмица. Причината е, че щатът Ню Мексико в САЩ въведе нови насоки за ограничаване на Covid-19, което касае и плановете за излитане.

Вижте как изглежда SpaceShipTwo >> >> >>

Изпълнителният директор на компанията Майкъл Коглазиер заяви, че неговата фирма ще сведе до минимум операциите в щата, за да се запазят здравето и безопасността на персонала. Очаква се възможно най-скоро да бъде обявен нов график на тестовете.

Всичко това обаче поставя под съмнение и графика на компанията за търговски полети. Това трябваше да бъде първият от двата последни тестови полета, след които се очакваше, в началото на 2021 година, бизнесменът и основател на Virgin Galactic Ричард Брансън да се качи на борда и да даде начало на цивилните полети.

Припомняме, че Virgin отлага извеждането на първите туристи в космоса вече над десетилетие, след като компанията имаше многократни трудности при тестовите полети, а преди няколко години един от пилотите й дори загина при трагичен инцидент.