Шпионският сателит NROL-71 бе изведен в орбита от Калифорния. Изстрелването бе осъществено от ракетата Delta IV Heavy, която е съвместна разработка на Lockheed Martin и Boeing.

Вижте най-добрите снимки от изстрелването >> >> >>

Знае се, че NROL-71 трябва да открива ракетни изстрелвания и тестове, осъществявани от вражеските на САЩ страни. Това което не се знае е каква ще е орбитата на мисията и коя страна ще бъде най-наблюдавана.

Delta IV Heavy е "работният кон" за далечни мисии на НАСА, както и за по тежките сателити на военните на САЩ. Преди появата на Falcon Heavy това бе най-мощната ракета, с която разполагаха американците. 

Ракетата комбинира в едно 3 първи степени на стандартната Delta IV. Това означава, че при излитане се активират 3 ракетни двигателя RS-68A, работещи със смес от течен водород и кислород. Интересното е, че преди излитането малка част от горивото се възпламенява, което често оставя следи от сажди по ракетата.

Втората степен се задвижва от двигател RL10-B-2, който работи със същото гориво. Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита е 28 790 килограма, а на геостационарна орбита могат да се доставят до 14 220 кг. Цената на едно изстрелване е около 350 милиона долара.

Според слуховете именно на геостационарна орбита ще бъде разположен и новият шпионски сателит на САЩ.