Една от най-големите вериги американски магазини Walmart е изпратила документи за патентоването на специална комуникационна система за управление на дронове за осъществяване на доставки, която използва блокчейн.

Документацията описва патента, който всъщност представлява система в паметта на дрона, която декриптира, обработва и пази параметрите по маршрута. Тази информация може да бъде предавана на други дронове, което в крайна сметка явно ще помогне за по-лесното осъществяване на доставките.

Целта на тази комуникация от типа m2m (machine-to-machine - машина към машина) е системата да позволи на дроновете да общуват помежду си така, че да намират оптимален маршрут за осъществяването на дадена доставка.

В интерес на истината това не е първия патент на Walmart, базиран на блокчейн. Компанията залага много на тази технология и още през май 2017 г. патентова подобна блокчейн система за въздушна доставка до своите клиенти.

Една от най-големите вериги магазини в САЩ си партнира с IBM и американската Администрация за храни и лекарства, които също ще следят доставките в реално време с подобна технология. Но блокчейн ентусиазма на Walmart не стига дотук.

Компанията от известно време обмисля и своя криптовалута като вече е изпратила необходимите документи за това до регулаторите в САЩ.