Приложението WhatsApp ще спазва изцяло правилата на ЕС, като зачита избора на потребителите при промени в договора за ползване на услугата, съобщи Европейската комисия. Уточнява се, че комисията и собствениците на приложението Meta са договорили повишаване на прозрачността, предава БТА.

Дружеството ще улесни потребителите да отхвърлят промени на договора, когато не са съгласни с тях, и ясно ще обясни кога отхвърлянето води до невъзможност за използване на услугата. От дружеството са потвърдили, че личните данни на потребителите не се споделят с трети страни или други фирми, част от Meta, включително Facebook, за рекламни цели.

През януари миналата година, след сигнал от Европейската организация на потребителите (BEUC) и осем от нейните асоциации-членове, бе изпратено писмо за предполагаеми нелоялни практики при промяната на договора, условия за ползване и политика на поверителност на WhatsApp.

Комисията отбелязва, че според неотдавнашно нейно проучване много дружества използват съмнителен подход, като например правят по-трудно потребителят да се отпише, отколкото да се абонира за услуга. Правилата на ЕС предвиждат задължителни ясни правила и условия за използване на услугите, на разбираем език.