Един от обещаващите разработчици на MEMS високоговорители, младата компания xMEMS, подготвя за демонстрация на CES 2024 интересна новост - силициеви високоговорители за слушалки, които демонстрират впечатляващ обем при ниски честоти.

Разработката обещава да се превърне в основа за аудио слушалки от висок клас, демонстрира впечатляващи свойства за шумопотискане и възнамерява да навлезе в света на високоговорителите за лаптопи, автомобили и технологиите като цяло.

Конвенционалните високоговорители изискват големи конуси, за да предават ниски честоти. За MEMS високоговорителите без дифузьор изглежда невъзможно да се осигурят ниски честоти върху малки мембрани. Но xMEMS е намерила решение.

Вместо да се движат мембраните и да се създава звуково налягане пред високоговорителите, разработчиците на компанията са предложили да се движи целият обем въздух в камерата на слушалките. А това се постига с помощта на ултразвук, на който миниатюрните силициеви клапани са напълно способни.

Чипът в слушалките на Cypress смесва аудиосигнала с носител в ултразвуковия диапазон. По този начин се създават два ултразвукови сигнала, съобразени по амплитуда с аудиосигнала: единият модулира ултразвуковата носеща вълна, а другият създава сигнал, потискащ страничната лента. Потиснатият сигнал се подава към мембранните задвижващи механизми (mems trasducer, SM), а модулираният ултразвуков сигнал се подава към задвижващите механизми (SV). Механизмът SM създава въздушно налягане в канала на слушалката, а механизмът SV демодулира сигнала, така че вместо ултразвук да чуваме звук, усилен от въздушното налягане.

Според компанията, в сравнение с конвенционалните MEMS високоговорители, ниските честоти в xMEMS високоговорителите са 40 пъти по-силни. При 20 Hz силата на звука на xMEMS достига 140 dB. Подобна характеристика обещава да доведе до някои изумителни шумопотискащи слушалки.

В ниския диапазон те ще заглушат дори рева на излитащ наблизо реактивен самолет. И накрая, проблемът с шумопотискането е, че ако слушалките не прилягат плътно в ухото ви, те спират да потискат шума. Или поне не го правят добре. С претендирания от xMEMS запас от баси, слушалките ще бъдат свободни от този проблем.

Други предимства на MEMS високоговорителите включват отсъствието на шум под формата на фазово изкривяване, както и фазово несъответствие на отделните екземпляри на високоговорителите. Това ще опрости производството и сглобяването на слушалките. Между другото, едни от първите слушалки на високоговорители xMEMS обеща да започне да произвежда компанията Creative. С директното производство на MEMS-говорители се занимава компанията TSMC. Във всеки случай тя е произвела първото поколение xMEMS високоговорители.

Масовото производство на нови силициеви xMEMS високоговорители (и контролни чипове) с невъобразимо ниски нива на звука ще започне през юни 2024 година. Слушалките с тези високоговорители трябва да се предлагат за продажба до края на същата година.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО