Властите на град Аомори, разположен в северната част на главния японски остров Хоншу, планират да генерират електричество чрез сняг. Вестник Nikkei съобщи в петък, че практическият експеримент с новата технология е планиран да започне през декември, предаде "Фокус".

Експериментът ще бъде проведен в сътрудничество с Токийския университет по електрически комуникации, който разработи технологията, и компания Forte. За него градските власти разпределиха басейн в закрито училище.

Събраният при почистването на улиците сняг ще се изхвърля в басейна, в който ще бъдат положени тръби с хладилен агент. Поради разликата в температурите на хладилния агент между частта от модула, която се охлажда от сняг и частта, която се нагрява от външния въздух и слънцето, ще се създаде конвективен поток от хладилен агент. Той ще върти турбина, която генерира електричество.

Според изчисленията на професор Коджи Еноки от Токийския университет по електрически комуникации, ефективността на този метод за генериране на електричество може да бъде по-висока от използването на слънчеви панели. Освен това използването на сняг за производство на електричество е много по-екологично.

Експериментът ще продължи до март догодина. В бъдеще разработчиците планират да повишат ефективността на технологията, като използват не само външния въздух и слънцето за загряване на хладилния агент, но и топлината от горещи подземни източници. Това ще увеличи температурната разлика в системата и съответно ще увеличи нейната ефективност.

Подобна технология се разработва от японската корабна компания Mitsui O.S.K. Линии (MOL), които планира да използва за генериране на температурна разлика между океанската вода на повърхността и на големи дълбочини. Цената на един киловатчас се оценява на 20 йени (около 0,14 долара). По този начин цената на електроенергията, генерирана от сняг, може да бъде по-ниска, тъй като такава система има по-висока температурна разлика.