Японските власти са избрали нетрадиционен подход за увеличаване на намаляващата раждаемост в страната: като помагат на самотните хора да намерят сродна душа чрез изкуствен интелект (AI).

Йошихиде Суга, новият министър-председател на Япония, който беше избран през септември, обяви, че правителството ще инвестира 19 милиона долара в местни организации, които ще разработват алгоритми за изкуствен интелект. Те ще служат като сватовници за самотните хора в техния регион.

Използването на AI като услуга за запознанства не е нищо ново - всяко приложение от този тип разчита на някакъв алгоритъм, за да определи как да събира хората. Но за пръв път става дума за държавен проект, а не за частна компания за запознанства като Tinder или OkCupid например.

Любопитно е, че почти половината от префектурите на Япония вече предлагат някакви сватовнически услуги, а сега правителството просто се стреми да им даде тласък чрез високите технологии.

Япония има един от най-ниските коефициенти на раждаемост в света с едва 1,36 очаквани деца на семейство. Ако тенденцията продължи, това може да окаже сериозно въздействие върху нацията след години.