Японският милиардер Юсаку Маедзава, който на 8 декември се отправя на мисия към Международната космическа станция (МКС), каза, че би искал да хапне първо суши, когато се върне на Земята, съобщи ТАСС.

Пилотираният кораб "Союз МС-20" ще бъде изстрелян от космодрума Байконур на 8 декември с екипаж, състоящ се от космонавта на Роскосмос Александър Мисуркин, японския милиардер Юсаку Маедзава и неговия асистент Йозо Хирано. Мисията на космическите туристи на МКС ще продължи 12 дни. В дублиращия екипаж са руският космонавт Александър Скворцов и японеца Сюн Огисо.

Маедзава каза на пресконференцията, че едва сдържа вълнението си ден преди полета, предаде Ройтерс. Модният магнат и колекционер на изкуство, който е на 46 години, сподели, че се чувства като ученик в начален курс, на когото предстои екскурзия. Той каза, че се чувства късметлия, че може да сбъдне мечтата си да полети в космоса.

Маедзава ще бъде първият японски непрофесионален астронавт, след като през 1990 г. японският телевизионен журналист Тойохиро Акияма посети космическата станция "Мир", припомня Ройтерс.