ЮНЕСКО публикува първите си насоки за използване на генеративен изкуствен интелект за образование. Международната организация призовава правителствата да регулират използването на технологията, включително да защитят поверителността на данните и да поставят възрастова граница за потребителите, съобщава Ройтерс.

ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се приложение в света и подтикна технологичните гиганти да създадат негови конкуренти.

Учениците, студентите, а понякога дори професорите започнаха да се възползват веднага от генеративния изкуствен интелект. За секунди той може да пише всичко - от есета до решаване на задачи.

"Ние се борим да съобразим скоростта на трансформация на образователната система със скоростта на промяната в технологичния прогрес и напредъка в тези модели за машинно обучение", каза Стефания Джанини, помощник-генерален директор по образованието, пред Ройтерс.

"В много случаи правителствата и училищата приемат радикално непозната технология, която дори водещите технолози не твърдят, че разбират", каза тя.

Сред поредица от насоки в доклад от 64 страници, ЮНЕСКО подчертава необходимостта от одобрени от правителството учебни програми за AI за училищно образование.

"Доставчиците на генеративния AI трябва да носят отговорност за осигуряване на придържане към основните ценности и законни цели, зачитане на интелектуалната собственост и спазване на етичните практики, като същевременно предотвратяват разпространението на дезинформация и реч на омразата", казва ЮНЕСКО.