Южна Корея показа за пръв път новозакупените американски изтребители "стелт" F-35 на церемония по повод Деня на въоръжените сили, предаде Асошиейтед прес. Демонстрацията на новото въоръжение вероятно ще разгневи Северна Корея, отбелязва агенцията.

По силата на най-голямата сключвана от Сеул сделка за доставка на бойна техника, до 2021 г. страната ще закупи 40 изтребителя F-35 от корпорацията "Локхийд Мартин". Първите самолети пристигнаха в Южна Корея тази година, предизвиквайки рязка реакция от Пхенян, който ги окачестви като сериозна провокация, нарушаваща споразуменията за намаляване на военното напрежение между двете Кореи.

Вижте как изглеждат южнокорейските F-35 >> >> >>

С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната скорост е 1930 км/ч.

Въоръжението на самолета включва почти всичко - ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др. Самолетът може да носи дори ядрено оръжие.

F-35 може да се използва за нанасянето на прецизни удари, оставайки незабелязан от противниковите радари. Във своята напълно "невидима" конфигурация максималното количество оръжие, което самолетът може да носи, не превишава 2 590 килограма. По крилете обаче могат да се окачат 6 ракети или бомби, което би нарушило стелт способностите на машината, но би и позволило да носи общо 8 000 кг въоръжение.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин инспектира военни самолети, включително F-35, ракетни и артилерийски системи, които бяха демонстрирани в началото на церемонията във военновъздушна база в югоизточната част на страната. Той и други високопоставени лица наблюдаваха три от новите изтребители, летящи в стегната формация.

В предавана по телевизията реч по време на церемонията президентът Мун заяви, че се чувства "уверен в мощта на нашите въоръжени сили, снабдени с нова техника като F-35А, която показваме за пръв път". Южнокорейците също ще бъдат много горди с военните възможности на страната, добави президентът.

Мун е либерал, който подкрепя стъпки за помирение със Северна Корея и насърчава активни дипломатически контакти между Пхенян и Вашингтон по въпроса за севернокорейската ядрена програма. По време на третата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пхенян двете Кореи сключиха серия от споразумения, целящи намаляване на напрежението, включително спиране на ученията с бойни стрелби по границата и премахването на охранителни постове по границата.

Мнозина южнокорейски консерватори заявиха, че споразуменията са навредили на националната сигурност, защото севернокорейската ядрена заплаха не е изчезнала. На днешната церемония Мун заяви, че силната национална сигурност ще помогне за диалога и сътрудничеството със Севера и усилията за постигане на траен мир на Корейския полуостров.

Днешната обстановка в областта на сигурността е трудно предсказуема и изисква сила и иновативност, заяви президентът, цитиран от Ройтерс.

"Както показа неотдавнашното нападение с дронове в Близкия изток, предизвикателствата, пред които ще се изправим, ще са напълно различни от тези в миналото", подчерта той в обръщение към армията. "Войната на бъдещето ще бъде борба на науката и интелекта срещу всички елементи, които заплашват безопасността и просперитета на нашия народ", добави Мун.

Южнокорейски самолети патрулираха и над спорни острови, към които предявяват териториални претенции Сеул и Токио. Южнокорейците ги наричат Докдо, а японците Такешима.