Услугите на технологичните гиганти могат да бъдат забранени на европейския пазар, ако не са съобразени с разпоредбите на ЕС, каза пред германския седмичник "Велт ам зонтаг" еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Бретон ще обяви новите проектоправила, известни като "Закон за дигиталните услуги" и "Закон за дигиталните пазари" заедно с еврокомисарка за конкуренцията Маргрете Вестагер на 2 декември, отбелязва Ройтерс.

Правилата ще очертават какво е разрешено и какво не е на онлайн компаниите с голямо влияние на пазара, като ги принудят да споделят данни с конкуренцията и регулаторните органи и да не популяризират нелоялно собствените си услуги или продукти.

Предвижданите разпоредби ще позволят на ЕС да забрани достъпа на компании или на част от услугите им до пазара в ЕС като крайна мярка. Докато не бъдат приети правилата, европейските антимонополни и дигитални регулаторни власти нямат право да налагат такива забрани.

Трябва да бъдат въведени строги правила, каза Бретон пред "Велт ам зонтаг".

Той добави, че санкциите ще са насочени към компании, които не спазват правилата на ЕС, а най-крайната мярка ще се прилага само при изключителни обстоятелства.