Българската следа в Tesla, Боряна Стробъл, загина в трагичен инцидент на 19 юни. Смъртта й е причинена от автомобил, който я блъска, докато тя кара колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщи сайтът The Recursive. За кончината на българката се разбира от близките й, които са пазили мълчание в първите дни след инцидента.

Коя беше Боряна Стробъл?

Родена в северозападния ни град Монтана, Боряна Стробъл - по баща Динева, прекарва детството си в Мездра. След това живее в Австрия, Германия и Русия, като накрая се мести в САЩ. В Америка българката започва да учи икономика в престижния калифорнийски университет Бъркли. Академичният й път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. Боряна Динева става част от екипа на Tesla, като ръководител на отдела за възнаграждения. По-късно българката оглавява отдела за системи, операции и анализ на данни в областта на човешките ресурси.

Преди около 10 години Tesla все още е развиваща се компания. Боряна споделя, че нуждата от предизвикателства и стимулираща среда я е накарала да избере кариера в бъдещият водещ производител на електрически автомобили.

В Tesla тя се запознава със съпруга си Джей Би Стробъл, който е главен технически директор на компанията. През 2015 г. двойката създава фондация "Стробъл", която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят.

Тя е отличена като Tesla Top 1%, Brocade Top Performer и оставя голям отпечатък върху колегите си и компанията.

Между 2015 и 2016 г. българката работи като вицепрезидент с ресор откриване и развитие на таланти и култура във фондация Wikimedia, която стои зад сайта Wikipedia. През 2016 г. се завръща в Tesla, където ръководи различни програми. В този период Боряна Стробъл ръководи подразделението за бизнес анализ и операции на компанията и отговаря за разширяването на нови пазари и интеграцията след сливания.

Междувременно фондация "Стробъл" правила 41 инвестиции, свързани с програми, в екологични и устойчиви идеи от области, включващи енергетика, храна, образование и политика. Най-новият проект на фондацията е каузата "Инженерите на бъдещето", която е насочена към подпомагане на студенти с голям потенциал, но малки финансови възможности.

Въпреки успехите си Боряна Стробъл не забравя родината. Тя участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването й през 2019 г. и се включва в мисията на BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.