Учени от Северозападния университет на Чикаго и частната компания Shirley Ryan AbilityLab са създали носим уред, който да следи симптомите за наличие на Covid-19. Джаджата прилича на медицинска лепенка, но има чипове и сензори. Устройството мери сърдечния пулс, телесната температура и следи за кашлица, предава CNet. 

За да функционира тя трябва да се залепи в областта на гърлото, в която обикновено се извършват трахеостомии.

Вижте как изглежда джаджата >> >> >>

"Не използваме микрофон, а триосен акселерометър с висока честотна лента, за да измерваме движението на повърхността на кожата - така следим кашлицата", разясняват учените, за да разсеят притесненията за подслушване.

Данните от лепенката могат да се прехвърлят на таблет, който ги препраща на специален сървър. Там изкуствен интелект следи за наличието на аномалии и ако открие такива предупреждава потребителя или лекарите.

Устройството е без портове, което му позволява да се дезинфекцира лесно. Зареждането става бързо и по безжичен начин. Скоро предстои и добавянето на сензор, следящ за нивото на кислород в кръвта.

Учените споделят, че подобни носими устройства, дори модифицирани умни часовници могат да са от полза в следенето на здравното състояние на пациентите и дори превенциите на по-сериозни заболявания. Една от предпоставките за тяхната масовизация е, че не изискват инвазивни процедури - необходимо е само да са плътно до кожата.