Астронавтките от НАСА Джесика Миър и Кристина Кук пристъпиха към скачването на Международната космическа станция МКС с американския товарен кораб "Сигнус", прeдаде ТАСС. Изтрелването на товарния кораб беше осъществено в събота с помощта на ракетата-носител "Антарес", чиято първа степен е с руски двигатели. 

Вижте снимки на ракетата "Антарес" и товарния кораб "Сигнус" >> >> >>

Миър, която се дублира от Кук, ще трябва да прехване космическия апарат с помощта на роботизираната ръка "Канадарм". "Сигнус" ще бъде скачен към американския модул на МКС "Юнити".

Стартът беше даден от космодрума на остров Уолъпс в Атлантичмеския океан край бреговете на щата Вирджиния. "Сигнус" ще достави на екипажа на орбиталния комплекс около 3,7 тона товари - продоволствие, предмети от първа необходимост, оборудване за станцията и прибори за научни изследвания.

В доставката са включени жилетки срещу космическа радиация, които в перспектива ще бъдат използвани при полети до Луната и Марс. На станцията ще бъде доставена и специална експериментална фурна за приготвяне на храна в условията на безтегловност.