Защо България има нужда от нови радари | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Защо България има нужда от нови радари 5
Снимка: ELTA Systems

Защо България има нужда от нови радари

Едни от най-ключовите способности за водене на война са свързани със засичането и разбирането на това какви са противниците ти

| Редактор: Стоян Гогов 0 6059

С бавни темпове България започна да модернизира армията си. Покупката на новите изтребители F-16 Block 70 със сигурност е стъпка в правилната посока. На дневен ред е и избор на нова бойна машина за пехотата. Много е вероятно обаче проектът за нея да се проточи почти до края на това десетилетие. Междувременно може би най-ключовият елемент от отбранителните ни способности е оставен на заден план. Кой е той?

Няколко военни урока от последните години

Снимка: БТА/AP

Военните действия далеч не са останали в миналото. Всъщност тактиките и технологиите не спират да се развиват. Тези, които не успяват да се приспособят са обречени да се превърнат в губещи. Именно това показва историята на последните няколко години.

През 2014 година Русия успешно осъществява инвазията си в Крим. Украинските войски стоят в базите си, а Киев е почти парализиран и не успява да отговори по подобаващ начин. Москва организира въздушен мост, чрез който да струпа сили на полуострова. Малко известен факт е, че по време на руската инвазия в Крим Украйна не разполага с нито един работещ радар за 6 часа. Инсталациите са неутрализирани чрез различни способи за радиоелектронна борба. Не малка част от тях обаче са морално остарели и с крайно лоша поддръжка.

През 2019 година ирански дронове атакуват петролни обекти в Саудитска Арабия. Щетите са огромни. Най-голямата рафинерия на кралството е в пламъци. Междувременно военният бюджет на Саудитска Арабия е третия най-голям в света. Риад харчи за въоръжение повече от Русия, Великобритания, Франция или Индия. Страната разполага с модерни изтребители и ПВО ракети Patriot.

Това, което Саудитска Арабия няма е мобилни радари от ново поколение. Инсталациите на кралството следят определени посоки и не са оптимизирани да разпознават нови трудни за откриване оръжия, каквито са дроновете.

През 2020 година избухва конфликтът в Нагорни Карабах. Армията на Азербайджан успява методично да унищожи всички ПВО инсталации на арменските сили. Атаките отново се осъществяват предимно с дронове. След това следват удари по техника и дори жива сила. Арменската автономия губи хора, територии и въоръжение за милиарди.

Грешката на Ереван отново е свързана с радарите. Те са старо поколение и не могат да алармират за малките и трудно забележими дронове.

През пролетта на 2021 година Хамас обстрелва множество израелски градове с балистични ракети. Изстреляни са над 4000 ракети. Населението на атакуваните населени места е евакуирано в рамките на секунди след пусковете. Почти всички ракети обаче са унищожени във въздуха от противоракетната отбрана на Израел. Животите на стотици, може би хиляди души са спасени. Къщи, фабрики и инфраструктура остават невредими.

През 2022 година Русия нападна Украйна. Този път Киев бе в пълна бойна готовност. Армията на пръв поглед разполагаше със същите съветски оръжия, с които бе и през 2014 година. Танкове Т-64 и Т-72, БТР-и, БМП-та и други. Отговорът обаче бе коренно различен. Украйна успя да парира нападението, да удържи Киев, Харков, Суми и други градове. Русия не успя да установи въздушно превъзходство над страната. Една от причините за всичко това са способните модерни радари.

Поуките на съвременната война

Снимка: ELTA Systems

Каква е поуката, която можем да извлечем от всички тези истории. Не е важно дали си страната с третия най-голям военен бюджет в света и имаш съвременно оръжие за милиарди, ако не можеш да засечеш и разбереш противника си.

Същевременно, може да имаш остаряло съветско оръжие и да отговориш равнопоставено на много по-силен противник. Тайната на всичко това е в радара.

Съвременните радари трябва да са мобилни. Бързото релокиране на радара минимизира шанса той да бъде унищожен. Той трябва да има възможност за работа в 360-градусов радиус с ротация. Системата трябва да открива и следи множество цели и най-вече да може да ги различава.

Дроновете стават все по-използвано оръжие, а радарите трябва да са в състояние да ги засекат и установят траекторията им. Това може да е трудно, защото често дроновете са с радарния отпечатък на птици.

Най-важната характеристика на съвременния радар е, че той трябва да е покупка за бъдещето. Системата трябва да може да се ъпдейтва поне за 40 години напред след придобиването й. Тя трябва да е достатъчно гъвкава, за да може да отговори на заплахи от оръжия, които още не съществуват. Адаптивния хардуер и софтуер прави това възможно.

Една от най-важните характеристики на съвременните радари е това те да са с активна фазирана решетка.

Ако България разполага с добра мрежа от радарни инсталации, които да имат защити от кибер и радиоелектронни оръжия, то страната ни ще може да реагира на всеки потенциален противник - терористичен дрон или армията на по-силна държава.

Именно придобиването на информация в реално време позволява подготвянето на достоен отговор. Съвременните оръжия просто увеличават шанса за успеха му. Той обаче липсва, ако не знаете, че ви нападат.

Общото между Виетнам и САЩ

Снимка: ELTA Systems

Виетнам и САЩ са две доста различни държави, които през миналия век са били военни противници в продължение на десетилетие. Между тях обаче има нещо общо.

Армиите на двете страни се стремят да бъдат подготвени за най-новите оръжия на потенциалния противник. Атакуващи дронове, рояци от безпилотни-камикадзета, балистични и дори хиперзвукови ракети. Вашингтон и Ханой имат заложени високи нива на бойна готовност в плановете си. Приликите обаче не свършват до тук.

Комунистически Виетнам и капиталистическа Америка са избрали един и същ доставчик за новите си радари. Същата компания е избрана още от Германия, Индия, Сингапур, Чехия, Словакия, Финландия, Унгария и още редица държави.

Причината за това е, че радарите на компанията отговарят на всички поставени по-горе изисквания и дори ги надвишават. Това са радарите на израелския доставчик на отбранителни продукти и услуги ELTA Systems.

ELTA е дъщерно дружество на Israel Aerospace Industries - една от големите компании за отбранителна електроника в Израел.

MS-MMR радарите на компанията могат да си взаимодействат с всеки вид оръжия - съветски или натовски. Те могат да се справят с кибератаки, заглушаване на GPS и всички познати методи за радиоелектронна борба.

Те са създадени като Multi-Mission радари. Преведено на обикновен език, това е изключително мобилен, самостоятелен радар, който осигурява многофункционално засичане на цели. Този тип радари обаче могат да взаимодействат и като единна система. Те са едновременно децентрализирани, но могат да обединят всичко в един информационен поток.

Снимка: ELTA Systems

Само 15 минути след разпъването на радара той вече е 100% ефективен. Той е с активна фазирана антенна решетка (AESA). Това го прави мултифункционален.

Израелският радар може да има 360-градусов радиус на действие или да бъде насочен за по-бързо и прецизно засичане. Той не само открива заплахата, но може да изчисли от къде идва и на къде отива тя. То позволява ранно предизвестяване и евакуацията на ценни животи и техника.

Ако трябва да задълбаем, то MS-MMR абривиатурата може да се преведе като Multi-Sensor Multi Mission Radar или многосензорен многофункционален радар.

Радарът може да осъществява 3D засичане, като открива ракети, самолети или малки дронове. Той дори може да разкрива противникови сензори и комуникация. Оптико-електронна система допълнително служи за прецизното разпознаване на целите.

Израелският радар може да работи седмици без почивка при температури от -40 до +55 градуса по Целзий. Това е проверено в Израел, където радарите денонощно пазят небето от противниковите балистични ракети и дронове. MS-MMR радарите на ELTA са ключова част от системата "Железен купол", превърнала Израел в оазис на безопасността в изпълнения с конфликти Близък Изток.

Системата "свой - чужд" позволява радара да различава противниковите самолети, дори те да са същите, като на страната ни.

Виетнам, САЩ, Германия и останалите страни избират радарите на ELTA Systems и поради още една причина. Компанията приема партньорството по сериозен начин без да поставя излишни условия. ELTA Systems е готова да работи с местни фирми, включително по развитието на съвместно производство.

Фактът, че исторически противници избират радарите на една и съща компания, за да отговорят на предизвикателствата на 21 век говори много за качествата на системите, предлагани от ELTA Systems. Към този момент офертата на израелската компания е една от най-изгодните към страната ни.

Директорът Бизнес развитие на IAI ELTA Алон Каплан заявява, че производството на MMR радарите на ELTA може частично да се осъществява в България, като за това ще се подготвят български специалисти.

Защо България има нужда от нови радари 5

Защо България има нужда от нови радари

Едни от най-ключовите способности за водене на война са свързани със засичането и разбирането на това какви са противниците ти

| Редактор : Стоян Гогов 0 6059 Снимка: ELTA Systems

С бавни темпове България започна да модернизира армията си. Покупката на новите изтребители F-16 Block 70 със сигурност е стъпка в правилната посока. На дневен ред е и избор на нова бойна машина за пехотата. Много е вероятно обаче проектът за нея да се проточи почти до края на това десетилетие. Междувременно може би най-ключовият елемент от отбранителните ни способности е оставен на заден план. Кой е той?

Няколко военни урока от последните години

Снимка: БТА/AP

Военните действия далеч не са останали в миналото. Всъщност тактиките и технологиите не спират да се развиват. Тези, които не успяват да се приспособят са обречени да се превърнат в губещи. Именно това показва историята на последните няколко години.

През 2014 година Русия успешно осъществява инвазията си в Крим. Украинските войски стоят в базите си, а Киев е почти парализиран и не успява да отговори по подобаващ начин. Москва организира въздушен мост, чрез който да струпа сили на полуострова. Малко известен факт е, че по време на руската инвазия в Крим Украйна не разполага с нито един работещ радар за 6 часа. Инсталациите са неутрализирани чрез различни способи за радиоелектронна борба. Не малка част от тях обаче са морално остарели и с крайно лоша поддръжка.

През 2019 година ирански дронове атакуват петролни обекти в Саудитска Арабия. Щетите са огромни. Най-голямата рафинерия на кралството е в пламъци. Междувременно военният бюджет на Саудитска Арабия е третия най-голям в света. Риад харчи за въоръжение повече от Русия, Великобритания, Франция или Индия. Страната разполага с модерни изтребители и ПВО ракети Patriot.

Това, което Саудитска Арабия няма е мобилни радари от ново поколение. Инсталациите на кралството следят определени посоки и не са оптимизирани да разпознават нови трудни за откриване оръжия, каквито са дроновете.

През 2020 година избухва конфликтът в Нагорни Карабах. Армията на Азербайджан успява методично да унищожи всички ПВО инсталации на арменските сили. Атаките отново се осъществяват предимно с дронове. След това следват удари по техника и дори жива сила. Арменската автономия губи хора, територии и въоръжение за милиарди.

Грешката на Ереван отново е свързана с радарите. Те са старо поколение и не могат да алармират за малките и трудно забележими дронове.

През пролетта на 2021 година Хамас обстрелва множество израелски градове с балистични ракети. Изстреляни са над 4000 ракети. Населението на атакуваните населени места е евакуирано в рамките на секунди след пусковете. Почти всички ракети обаче са унищожени във въздуха от противоракетната отбрана на Израел. Животите на стотици, може би хиляди души са спасени. Къщи, фабрики и инфраструктура остават невредими.

През 2022 година Русия нападна Украйна. Този път Киев бе в пълна бойна готовност. Армията на пръв поглед разполагаше със същите съветски оръжия, с които бе и през 2014 година. Танкове Т-64 и Т-72, БТР-и, БМП-та и други. Отговорът обаче бе коренно различен. Украйна успя да парира нападението, да удържи Киев, Харков, Суми и други градове. Русия не успя да установи въздушно превъзходство над страната. Една от причините за всичко това са способните модерни радари.

Поуките на съвременната война

Снимка: ELTA Systems

Каква е поуката, която можем да извлечем от всички тези истории. Не е важно дали си страната с третия най-голям военен бюджет в света и имаш съвременно оръжие за милиарди, ако не можеш да засечеш и разбереш противника си.

Същевременно, може да имаш остаряло съветско оръжие и да отговориш равнопоставено на много по-силен противник. Тайната на всичко това е в радара.

Съвременните радари трябва да са мобилни. Бързото релокиране на радара минимизира шанса той да бъде унищожен. Той трябва да има възможност за работа в 360-градусов радиус с ротация. Системата трябва да открива и следи множество цели и най-вече да може да ги различава.

Дроновете стават все по-използвано оръжие, а радарите трябва да са в състояние да ги засекат и установят траекторията им. Това може да е трудно, защото често дроновете са с радарния отпечатък на птици.

Най-важната характеристика на съвременния радар е, че той трябва да е покупка за бъдещето. Системата трябва да може да се ъпдейтва поне за 40 години напред след придобиването й. Тя трябва да е достатъчно гъвкава, за да може да отговори на заплахи от оръжия, които още не съществуват. Адаптивния хардуер и софтуер прави това възможно.

Една от най-важните характеристики на съвременните радари е това те да са с активна фазирана решетка.

Ако България разполага с добра мрежа от радарни инсталации, които да имат защити от кибер и радиоелектронни оръжия, то страната ни ще може да реагира на всеки потенциален противник - терористичен дрон или армията на по-силна държава.

Именно придобиването на информация в реално време позволява подготвянето на достоен отговор. Съвременните оръжия просто увеличават шанса за успеха му. Той обаче липсва, ако не знаете, че ви нападат.

Общото между Виетнам и САЩ

Снимка: ELTA Systems

Виетнам и САЩ са две доста различни държави, които през миналия век са били военни противници в продължение на десетилетие. Между тях обаче има нещо общо.

Армиите на двете страни се стремят да бъдат подготвени за най-новите оръжия на потенциалния противник. Атакуващи дронове, рояци от безпилотни-камикадзета, балистични и дори хиперзвукови ракети. Вашингтон и Ханой имат заложени високи нива на бойна готовност в плановете си. Приликите обаче не свършват до тук.

Комунистически Виетнам и капиталистическа Америка са избрали един и същ доставчик за новите си радари. Същата компания е избрана още от Германия, Индия, Сингапур, Чехия, Словакия, Финландия, Унгария и още редица държави.

Причината за това е, че радарите на компанията отговарят на всички поставени по-горе изисквания и дори ги надвишават. Това са радарите на израелския доставчик на отбранителни продукти и услуги ELTA Systems.

ELTA е дъщерно дружество на Israel Aerospace Industries - една от големите компании за отбранителна електроника в Израел.

MS-MMR радарите на компанията могат да си взаимодействат с всеки вид оръжия - съветски или натовски. Те могат да се справят с кибератаки, заглушаване на GPS и всички познати методи за радиоелектронна борба.

Те са създадени като Multi-Mission радари. Преведено на обикновен език, това е изключително мобилен, самостоятелен радар, който осигурява многофункционално засичане на цели. Този тип радари обаче могат да взаимодействат и като единна система. Те са едновременно децентрализирани, но могат да обединят всичко в един информационен поток.

Снимка: ELTA Systems

Само 15 минути след разпъването на радара той вече е 100% ефективен. Той е с активна фазирана антенна решетка (AESA). Това го прави мултифункционален.

Израелският радар може да има 360-градусов радиус на действие или да бъде насочен за по-бързо и прецизно засичане. Той не само открива заплахата, но може да изчисли от къде идва и на къде отива тя. То позволява ранно предизвестяване и евакуацията на ценни животи и техника.

Ако трябва да задълбаем, то MS-MMR абривиатурата може да се преведе като Multi-Sensor Multi Mission Radar или многосензорен многофункционален радар.

Радарът може да осъществява 3D засичане, като открива ракети, самолети или малки дронове. Той дори може да разкрива противникови сензори и комуникация. Оптико-електронна система допълнително служи за прецизното разпознаване на целите.

Израелският радар може да работи седмици без почивка при температури от -40 до +55 градуса по Целзий. Това е проверено в Израел, където радарите денонощно пазят небето от противниковите балистични ракети и дронове. MS-MMR радарите на ELTA са ключова част от системата "Железен купол", превърнала Израел в оазис на безопасността в изпълнения с конфликти Близък Изток.

Системата "свой - чужд" позволява радара да различава противниковите самолети, дори те да са същите, като на страната ни.

Виетнам, САЩ, Германия и останалите страни избират радарите на ELTA Systems и поради още една причина. Компанията приема партньорството по сериозен начин без да поставя излишни условия. ELTA Systems е готова да работи с местни фирми, включително по развитието на съвместно производство.

Фактът, че исторически противници избират радарите на една и съща компания, за да отговорят на предизвикателствата на 21 век говори много за качествата на системите, предлагани от ELTA Systems. Към този момент офертата на израелската компания е една от най-изгодните към страната ни.

Директорът Бизнес развитие на IAI ELTA Алон Каплан заявява, че производството на MMR радарите на ELTA може частично да се осъществява в България, като за това ще се подготвят български специалисти.