Земята е в състояние да регулира и стабилизира собствената си температура в обширни периоди от време - средно около 100 000 години. Това е възможно дори след драматични промени в климата, причинени от ледникови периоди, промени в слънчевата радиация и интензивна вулканична дейност, сочат нови изследвания.

Тази "стабилизираща обратна връзка" е част от причината, поради която Земята е успяла да поддържа живота през последните около 3,7 милиарда години, пише ScienceAlert.

Теорията за "самолечението" на планетата ни не е нова, но сега има и някои преки доказателства.

За да намерят това доказателство, учените са изследвали подробно палеоклиматични данни, събрани през последните 66 милиона години. Те са приложили математическо моделиране, за да определят дали промените в средните температури на Земята може да бъдат ограничени от един или повече фактори.

"Имате планета, чийто климат е бил подложен на толкова много драматични външни промени", казва климатологът Константин Арншайд от Масачузетския технологичен институт (MIT). "Защо животът оцеля през цялото това време?"

"Един от аргументите е, че се нуждаем от някакъв вид стабилизиращ механизъм, за да поддържаме температурите, подходящи за живот. Но никога не е демонстрирано от данни, че такъв механизъм последователно контролира климата на Земята."

Екипът смята, че силикатното изветряне е именно този необходим механизъм.

Силикатните скали изветряват и ерозират с течение на времето, по-дълбоките слоеве от минерали са постоянно изложени на атмосферата. Химичните реакции със силикатите извличат въглеродния диоксид от атмосферата, улавяйки го в скалите и океанските утайки.

По-високите нива на въглероден диоксид, навлизащ в атмосферата, засилват активността на атмосферните влияния, увеличавайки количеството открити силикати, които на свой ред премахват повече от парниковия газ от атмосферата, ограничавайки бъдещото изветряне.

Разбира се, времевите мащаби на стабилизирането на температурата съвпадат с времевите мащаби, върху които действа силикатното изветряне - до около 400 000 години.

Записите, оставени от вкаменелости и ледени ядра, предполагат, че това изветряне наистина поддържа температурите под контрол.

Все пак има нещо друго: когато екипът разгледа по-дълги времеви мащаби, през повече от милион години, не се наблюдават такива стабилизиращи обратни връзки в данните. Вероятно случайността все още играе голяма роля в това защо животът продължава.

Изследователите заключават, че докато силикатното изветряне е достатъчно, за да осигури стабилизация в (относително) краткосрочен план, ние сме имали късмет, че температурните колебания за по-дълги периоди не са били достатъчно сериозни, за да прекъснат тази верига за обратна връзка.

Разбира се, откритията играят роля и в прогнозите за бъдещето на планетата. Вероятно животът на Земята ще успее да издържи каквито и щети да му причинят хората - но може да не сме тук достатъчно дълго, за да видим това да се случи.

"От една страна, това е добре, защото знаем, че днешното глобално затопляне в крайна сметка ще бъде отменено чрез тази стабилизираща обратна връзка", казва Арншайд.

"Но от друга страна, това ще отнеме стотици хиляди години, за да се случи, така че механизмът няма как да реши днешните ни проблеми."

Изследването е публикувано в Science Advances.