Най-малко петима собственици на барове в Гренобъл, Франция, са арестуванипо изключително странно обвинение. Причината е, че те са предоставяли WiFi достъп на своите клиенти, без да събират данни за тях.

Задържането е съгласно закон от 2006 г., който технически класифицира заведенията, предоставящи безжичен интернет, като доставчици на интернет услуги. Съответно законодателството изисква от тях да съхраняват данни за потребителите, които са използвали интернет услуги. Целта на тази мярка е борба с тероризма.

Това изискване е налице, дори и ако WiFi мрежата е защитена с парола. В добавка данните трябва да се съхраняват в период от една година. Нарушаването на закона означава, че собственикът на малко кафене, което предлага WiFi, може да получи присъда до една година затвор и глоба до 75 000 евро.

Ако искат повече поверителност, потребителите на обществен WiFi в страната могат да използват VPN услуги. Въпреки това като цяло мярката, приравняваща малки заведения с интернет доставчици, е много крайна и е критикувана от мнозина.