"Армия" от кибер доброволци, решени да свалят правителството на руския президент Владимир Путин започна да се организира в платформата Telegram, съобщава в. "Гардиън".

В групата влизат хора от цял свят, а не само украинци. Още в първия ден на руската инвазия "Анонимните" обявиха война на Русия и президентът Владимир Путин.

"Г-н Путин, а помните ли как загубихте Афганистан? Сега нашата групировка свали данните от сайта на Министерство на отбраната. Тази база съдържаше електронни пощи и пароли. И в момента всичко това е достъпно и публично в Туитър", заявиха тогава хакерите.

Първата задача на хакерите е да прекъснат достъпа до руски правителствени и медийни уебсайтове. Според глобалната компания за интернет мониторинг NetBlocks, внушителната по брой група вече е постигнала успехи.

В края на миналия месец вицепремиерът на Украйна Михаил Федоров отправи призив към хората с кибер умения да помогнат на Киев.

"Създаваме ИТ армия", съобщи Федоров в Twitter. "Ще има задачи за всеки. Продължаваме да се борим на киберфронта."

"Ние сме в хибридна война и директна война с Русия от 2014 г. насам", заяви активист, работещ в глобална рекламна компания, пред "Гардиън".

Той допълни, че използва рекламни платформи, за да издава "контрапропаганда", борейки се с кампаниите за дезинформация на Русия.

"Това със сигурност създава неудобства на руснаците, но кибератаките, които сме виждали досега, не влияят на руските бойни способности по някакъв начин", каза експертът по киберсигурност от Университета в Съри Алън Удуърд пред британския вестник.