Руски граждани съобщиха за проблеми с обработката на плащания в големи банки след разпределена атака за отказ на услуга (DDoS) срещу руски банки, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на вестник "Комерсант".

При DDoS атаките сървърите на атакуваната компания се претоварват с огромен брой заявки за влизане. Този трафик се създава от поредица от ботове, или ботмрежа. По същество множество компютри атакуват един компютър, като избутват легитимните потребители. Това води до падане на сайта или онлайн услугите на атакуваната компания. 

DDoS са едни от най-лесните за осъществяване, а тенденцията е те да стават все по-чести.

Най-малко една руска банка е съобщила на клиентите си, че има проблеми с изпращането на съобщения, съдържащи кодове за потвърждаване на плащанията.

"Комерсант" заяви, че клиенти са съобщили за проблеми при използването на уебсайтовете на големи банки, приложението за съобщения Тelegram, както и с основните мобилни телефонни мрежи.

Печатното издание цитира руския оператор на платежни карти, който казва, че смущението е било краткотрайно и че системата за бързи плащания вече работи нормално.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО