Linux-базираните системи са известни с изключителната си сигурност, но понякога и те страдат от слабости в защитата. За щастие, разработчиците от общността на отворения код много бързо отстраняват откритите уязвимости, предава technews.bg.

Наскоро програмистите на Linux Mint затвориха уязвимост, която позволява на хакери да преодолеят екрана за заключване на системата и след това да получат достъп до заключения работен плот.

Любопитното в случая, че проблемът е открит от две деца, докато си играели на хакери на компютъра на баща си под управление на Linux Mint. Децата натискали произволни клавиши както на физическата, така и на екранната клавиатура, което в крайна сметка предизвикало срив на екрана на Linux Mint и малчуганите получили достъп до работния плот.

Клемент Лефевр, водещият разработчик на Linux Mint, пояснява в дискусия в GitHub, че проблемът идва от екранната клавиатура на компонента libcaribou, която се доставя с интерфейса на работния плот Cinnamon.

Проблемът възниква, когато потребителите натиснат клавиша "ē" на екранната клавиатура, и засяга всички дистрибуции на Linux Mint, които използват Cinnamon 4.2 и по-стари версии. Уязвимостта води до срив на началния екран, което позволява на потребителите да получат достъп до основния работен плот.