1,3-милионна Естония, една от най-напредналите в технологично отношение държави в света, изпитва недостиг на ИТ специалисти. Сред потенциалните източници за набиране на кадри, които да запълнят празнината, е и България.

В партньорство с водещи ИТ компании, Естония стартира международна кампания за набиране на персонал, наречена Career Hunt. Целта на програмата е да намери ИТ специалисти за позиции от най-високо ниво в компании като Taxify, Twilio, Microsoft, Veriff и Swedbank, предава technews.bg.

На избраните кандидати (онлайн, до 23 септември) ще бъде предложено 5-дневно безплатно "ол инклузив" пътуване и престой в Естония. При посещението си те ще се срещнат с представители на ИТ корпорации, ще посетят Центъра за кибернетична отбрана на НАТО и най-големия роботизиран фестивал в самолета Роботекс, като ще имат възможност и за интервю за работа на високо ниво.

Недостигът на работна ръка е един от най-големите проблеми в технологичния сектор по света, споделя Кароли Хиндрикс, изпълнителен директор на международния портал за търсене на работа Jobbatical.

Според нея, кампанията на Естония променя начина, по който хората възприемат набирането на кадри. "Обичайните обяви за работа вече не са достатъчни. Хората са много по-мобилни отпреди и за да ги привлечеш, трябва да положиш повече усилия", допълва тя.

"В днешно време ловът на таланти се свежда до крайности", казва още Хиндрикс. Глобално проучване за набиране на персонал от ManpowerGroup показва, че недостигът на работна ръка никога не е бил толкова остър проблем през последните 12 години, колкото е сега. 45% от анкетираните работодатели по света са заявили, че намирането на служители с необходимите умения е трудно.

Проучването, в което са участвали повече от 39 000 работодатели от 43 държави, установява, че търсенето е най-голямо за хора със специфични технически умения, т.е. инженери и ИТ специалисти. Един от всеки четирима работодатели смята, че тази година е по-трудно да назначи хора отколкото миналата.

С население от едва 1,3 милиона души, Естония има силно развиващ се сектор на информационни технологии и комуникации. До 2020 г. се очаква на пазара на труда в страната да има дефицит от поне 37 000 ИКТ специалисти, като кампанията Career Hunt цели някои от тях да бъдат наети от България.