Facebook обяви, че е разкрила голяма кампания за манипулации, организирана от Иран и насочена срещу много страни, предадоха световните агенции.

Социалната мрежа съобщи, че е заличила 783 страници, групи и акаунти, които излагали и предавали иранската официална позиция по деликатни въпроси като например израело-палестинския конфликт, Сирия или Йемен. Те действали в засегнатите от иранската позиция страни, както и в други държави под прикритието на местни акаунти и страници. Акаунтите, групите и страниците са били заличени както от мрежата Facebook, така и от мрежата Instagram.

"Въпреки че хората зад тези дейности са се опитали да укрият самоличността си, ръчна проверка ни позволи да свържем тези акаунти с Иран", се казва в изявление на Facebook.

Въпросните дейности са били разкрити в общо 26 страни, повече от които с голямо мюсюлманско население, в Европа, в Северна Америка, в Близкия изток, а също в Афганистан и Пакистан, в Индия и дори в Индонезия, Малайзия и Южна Африка, уточнява Франс прес.

Около 2 милиона акаунта са следвали най-малко една от въпросните заличени страници, а 1600 акаунта участвали в една от групите. Най-малко 254 000 акаунта са следвали най-малко един от закритите профили в Instagram.

В последно време Facebook съобщи за подобни прочиствания на акаунти, включително на такива свързани с групировки в Бангладеш, Русия и Мианма, припомня Асошиейтед прес. При сегашния случай Twitter е помогнал на Facebook в неговото разследване, като е споделил информация за подозрителни дейности в своята собствена социална мрежа.

Facebook съобщава, че най-малко 30 000 долара са били платени за реклами, които са се появявали в заличените акаунти, предаде ДПА

Социалната мрежа вече изтри акаунти и страници, свързани с Иран, миналата година.

Компанията също така е изтрила и над 1700 акаунта, свързани с "фабрика за тролове" в Индонезия, предаде ТАСС. "Фабриката за тролове" Сарацин е разпространявала невярна информация. Миналия месец един от нейните служители е бил осъден от Върховния съд на Индонезия на 32 месеца затвор.

Компанията Twitter пък съобщи днес, че е премахнала близо 6000 туита миналия ноември по време на междинните избори в САЩ, предаде Ройтерс. Повечето от тях са се опитвали да накарат хората да не гласуват посредством сплашване или споделяне на фалшива информация.

Повечето от дезинформациите около изборите са дошли от САЩ, но Twitter е идентифицирал и "ограничени дейности" за оказване на влияние, които потенциално са били свързани с източници в Иран, Венецуела и Русия.