Google се е съгласила да плати почти 1 млрд. евро във Франция, като част от споразумение да бъде прекратено разследване за фискални злоупотреби, съобщава Reuters. Разследването тече около 4 години, като проверява дали Google не избягва плащането на данъци в страната.

Според подозренията на френските регулатори, Google не декларира цялата дейност, която извършва във Франция и пренасочва част от нея през централата си в Ирландия, където данъчните условия са по-благоприятни. Това е възможно заради вратичка в международните закони, но е важно всички продажби да бъдат извършени от служители в Дъблин.

Именно заради това тече дългогодишна проверка. В крайна сметка Google ще плати глоба от 500 млн. евро на Франция. Освен това ще внесе и 465 млн. евро допълнителен данък.

Това е по-малко отколкото френското правителство искаше първоначално - 1.6 млрд. евро. Все пак споразумението осигурява по-голямата част от сумата за френската хазна. Google коментира, че с това се слага край на диспута.

Франция вече използва този прецедент и е започнала разговори и с други компании, които да последват Google. Френското правителство от години иска европейските данъчни закони да бъдат променени, особено за технологичните компании, но среща съпротива от Ирландия, Дания, Швеция и Финландия. Затова страната реши да започне да търси самостоятелни решения. Google коментира също, че е нужна "координирана реформа на международната данъчна система", за да могат всички компании да работят при ясни правила.