В опит да навлезе на огромният китайски пазар Google е създал специална версия на своя енджин за търсене, която позволява изключване на резултати и цензура.

Идеята е Google да отговаря на съществуващите към този момунт закони в Народна Република Китай, за да може да предложи услугите си там, съобщават от Би Би Си.

Китайският държавен вестник Securities Daily обаче е отхвърлил информацията, а от Google отказват коментар.

От The Intercept обаче съобщават, че Google наистина разполага с всичко необходимо да не показва резултати и да цензурира търсения.

Макар Google и YouTube да са забранени за посещение от китайските власти, то компанията все още има над 700 служители в азиатската страна, а някои приложения - като преводачът на Google са официално разрешени.

Някои анализатори обаче се притесняват, че щом Google разполага с необходимите инструменти, то нищо не пречи на компанията да цензурира и променя резултатите при търсения и извън Китай - може би дори в САЩ.

През 2016 година SourceFed излезна с информацията, че Google манипулира своите резултати, за да покаже Хилари Клинтън в по-добра светлина, а Доналд Тръмп - в по-лоша. Тези твърдения бяха отхвърлени от IT гигантът, който заяви, че липсват доказателства и обвиненията са безпочвени.