Google все пак ще трябва да плати глобата, наложена от Европейския съюз (ЕС) в размер на 2,4 милиарда евро. Технологичният гигант се опита да я обжалва, но без успех.

Глобата е във връзка с услугата за пазаруване Google Shopping на компанията. Решението беше окончателно постановено от Европейския общ съд, който реши да потвърди санкцията. Все още е възможно обжалване пред по-висшия Съд на Европейските общности.

Комисията твърди, че Google е използвала несправедливо своята доминираща интернет търсачка, за да пренасочва трафика към Google Shopping. Става дума за услуга, която позволява на потребителите да сравняват продукти и цени от онлайн търговци на дребно.

Брюксел твърди, че когато компанията е стартирала услугата си през 2004 г. под името Froogle, тя не е била успешна и не е оправдавала очакванията. От 2008 г. обаче Google е започнала систематично да облагодетелства своята услуга за пазаруване в резултатите на популярната си търсачка, чиято пазарна доминация надхвърля 90% в повечето страни от ЕС.

Тази практика е изтласкала надолу конкурентните услуги за сравнение при пазаруване. В резултат, те са станали практически невъзможни за намиране от потребителите.