Google е бил глобен с над 160 милиона долара от индийския антитръстов надзорен орган за злоупотреба с господстващо положение на местния пазaр на смартфони, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според комюнике на Индийската комисия по конкуренцията (CCI), публикувано вчера вечерта, Google е конфигурирал платформата си по такъв начин, че да премахне незаконно конкурентите от приложенията си като YouTube и Chrome.

Операционната система Android, разработена от Google, е снабдена със серия от приложения на същата компания, които са инсталирани предварително на телефоните, сред които и собствената търсачка. Това дава значително конкурентно предимство на услугите за търсене на Google спрямо конкурентите му, обяви индийският антитръстов орган.

Комисията наложи на Google глоба от 13,4 милиарда рупии (162 милиона долара).

Индийската комисия по конкуренцията поиска също от Google да не сключва споразумения с производители на смартфони, които го насърчават да продава само апарати с Android или да използва само неговите приложения.

Android до голяма степен доминира на индийския пазар - при 95 на сто от смартфоните в страната, според компанията за проучвания в сектора Counterpoint.