Папа Франциск отдавна е известен с това, че не само не отрича новите технологии и услуги, а дори ги използва изключително пълноценно, за да се свързва с вярващите. Папата има дори акаунт в Instagram от известно време, а наскоро един от създателите на социалната мрежа за снимки дори разказа как се е случило това пред New York Magazine.

През 2016 година Кевин Систрьом е летял специално до Ватикана, за да представи услугите на Instagram пред папата и да го убеди да си направи акаунт. Пускането на Instagram акаунт на Франциск обаче не било лесно, защото той просто приел предложението и казал, че ще помисли за тази възможност.

Отнело му няколко седмици, след което от Ватикана отново се свързали със Систрьом. Казали му, че папата приема тази възможност, но искат той лично да създаде неговия акаунт.

И въпреки че създаването на акаунт в мрежата е изключително лесно Систром отново прелетял от САЩ на Рим, за да покаже на папата как да стане част от една от най-големите дигитални общности. В спомените си пред списание New York той разказва, че създали заедно акаунта на един iPad, но папата ползва активно своя Instagram дори и днес. Можете да го последвате на @franciscus.